De drabbades av sexuella trakasserier

Berättelserna strömmar in till Aftonbladet

RELATIONER

Pernilla, 49, blev tafsad på baken av sin kollega.

Gunilla, 55, erbjöds löneförhöjning om hon gick på restaurang med chefen.

Matilda, 27, fick nog och sa upp sig.

– Han frågade dagligen huruvida jag var oskuld eller ordentligt uttöjd och erfaren i sänghalmen, säger hon.

Få anmäler händelserna. Men det betyder inte att det inte sker. Efter Aftonbladets artikel om sexuella trakasserier inom restaurangbranschen strömmar liknande berättelser in. Här är några av de drabbades röster.

Sextrakasserades av ägaren

Matilda, 27, tog under förra året anställning som servitris på en restaurang i södra Sverige. Men arbetet blev inte som hon tänkt sig. I stället utsattes hon och hennes kvinnliga kollega för sexuella trakasserier från restaurangens ägare. Flera gånger om dagen skojade han om hennes sexliv, kön, sexualitet och kropp.

– Han frågade dagligen huruvida jag var oskuld eller ordentligt uttöjd och erfaren i sänghalmen, säger hon.

Bland annat ska ägaren ha erbjudit henne en dyr kubansk cigarr som han sparat i ett kylskåp.

– När han visade cigarren tillade han snabbt att den nog var för liten för mig eftersom jag nog var så uttöjd, säger hon.

Skämtade inför personalen

Dessutom berättar Matilda om hur ägaren sagt att de borde ha en nyckel i baren med hennes namn på. Nyckeln skulle gå till hennes kön. Sen skulle de få se hur många av restaurangens besökande män som skulle stå i kö för att få nyckeln.

"Skämten" drog han inför restaurangens kockar som enligt Matilda skrattade och visade att de tyckte tilltagen var roliga. Men Matilda tror att kockarna egentligen var föga roade.

– De var nog helt enkelt rädda för att mista sina jobb om de hade sagt ifrån å mina vägnar, säger hon.

”Hade nog blivit jättearg”

Matilda själv valde att aldrig konfrontera ägaren. I stället blev hon tyst och gick därifrån eftersom hon var rädd för att han annars skulle göra henne illa.

– Hade jag sagt emot hade han nog blivit jättearg och han skröt hela tiden om sitt svarta bälte i karate, säger hon.

Matilda har valt att inte anmäla trakasserierna hos Diskrimineringsombudsmannen. I stället sa hon upp sig när de sexuella skämten blev för många och för grova.

– Jag är glad att jag aldrig hade något anställningskontrakt för det gjorde att jag kunde gå på dagen, säger hon.

”Tafsade på min bak”

Pernilla, 49, blev upprepade gånger sexuellt trakasserad av sin äldre, manliga kollega. Hon arbetar på en myndighet och har efter händelserna mått mycket dåligt.

– Han tafsade på min bak, mina axlar och min nacke, säger hon.

Dessa närmanden ledde till ett starkt självförakt hos Pernilla eftersom hon hade svårt att säga ifrån på ett tydligt sätt.

– Jag drog mig undan och visade med mitt kroppsspråk att jag kände obehag men tappade helt enkelt målföret varje gång det hände, säger hon.

I stället för att konfrontera mannen valde hon att skriva en incidentrapport. Men eftersom ord stod mot ord valde personalchefen att inte ta upp ärendet i personalnämnden.

Blev sjukskriven

– Jag gick helt under isen när jag fick beslutet och kände mig sviken, säger hon.

Pernilla blev sjukskriven i ett halvårs tid men har nu fått hjälp att omplacerats inom myndigheten.

– Jag mår bra nu när jag inte behöver träffa honom längre, säger hon.

Känner stor skam

Gunilla, 55, arbetade som verksamhetschef vid en ideell förening när de sexuella trakasserierna började.

En gång i veckan kom hennes högsta chef och bad Gunilla sätta sig i soffan. Där tryckte sig chefen mot hennes kropp och strök med handen mot hennes ben. Dessutom erbjöds hon löneförhöjning om hon gick på ett privat restaurangbesök med chefen. De upprepade händelserna gjorde att Gunilla blev sjukskriven i ett halvår. När hon skickade in läkarintyget blev hon uppsagd med en månads varsel. Eftersom hon var chef omfattades hon inte av kollektivavtal. Gunilla känner stor skam över det hon utsatts för och har valt att inte berätta om det för någon.
Fotnot: Pernilla och Gunilla heter egentligen någonting annat.

FAKTA

Fler berättelser från läsarna

"Som 18-åring jobbade jag som servitris på en restaurang. Där fick jag dagligen stå ut med tafsande kockar. Vad jag än gjorde skulle det anspelas på sex. Jag fick alltid vara på min vakt så att inte någon av kockarna skulle "jucka" mot mig när jag hängde mot en bardisk"

"När jag jobbade på ett industrigolv gick en kollega så långt att han taffsade mig på brösten. När jag gick till avdelningens facklige företrädare sa han att "sånt får man räkna med när man kommer som ung tjej till en industri"

"Jag har blivit kränkt i mitt arbete som sjuksköterska. En läkare viskade i mitt öra att han skulle våldta mig."

"Jag jobbade inom byggbranschen men slutade efter att jargongen knäckte mig. Jag var ung och osäker och ville inte komma på fel kant med chefen. Vilket gjorde att jag accepterade allting och bröts ner."

ARTIKELN HANDLAR OM