”Teknikbranschen är långt ifrån jämställd”

Geek girl meetup anordnas för sjätte året i rad

Foto: Anna Gerden
Arrangerar konferensen detta år Cecilia Dolk, Linda Sandberg, Karin Nygårds, Xue Mei Rhodin och Maria Sjöberg är alla med i Geek Girl Meetup crew.
RELATIONER

I helgen arrangeras Geek girl meetup för sjätte året i rad.

250 kvinnor förväntas delta på tekniska museet i Stockholm.

– Tyvärr behövs eventet fortfarande. I många fall har kvinnor svårare att göra karriär inom hårda vetenskaper än män, säger Julia Skott, teknikexpert.

Julia Skott.

Geek girl meetup är ett event för geekiga tjejer som är intresserade av webb, kod och affärsutveckling. Tanken är att lyfta kvinnliga förebilder och att ha kul genom att låta alla deltagare dela med sig av sina kunskaper.

– Vi skapar en arena och ett nätverk som stärker och peppar kvinnor inom it, tech och webb. Det har länge saknats arenor för kvinnor och vi ser att våra arrangemang sedan sju år tillbaka har gjort stor skillnad. Kvinnor som deltagit i våra event har vågat starta företag, har fått bättre jobb eller börjat ta plats inom sina kunskapsområden, säger Maria Sjöberg, projektledare för Geek girl meetup.

Nyttosaker för vardagen

Temat för i år är ”Make it” och spinner vidare på den tekniska gör det själv­-våg som vuxit sig stark de senaste åren. 

– Fokus ligger på nyttosaker som vi behöver i vardagen, till exempel mätare som piper när blommorna behöver vatten. Det finns inga gränser för vad man kan göra.

Under helgen föreläser bland annat mangatecknarna Johanna Koljonen och Nina Rüdiger om skapandet kring serien Oblivion High. KTH­-studenten Kim Öberg berättar om projektet ”The Robot Project” – en tribute till svenska popsångerskan Robyn. Och Lydia Winters berättar om sin vardag som director of fun på Minecraft­företaget Mojang.

Efterlängtat event

Geek girl meetup är minst sagt efterlängtat. De 250 biljetterna är nästan helt slutsålda.

– Teknikbranschen är långt ifrån jämställd och eventet är alltid väldigt uppskattat både bland privatpersoner och företag i branschen. Förhoppningen är att fler kvinnor talar på stora konferenser, söker in till tekniska utbildningar och ger sig in i teknikbranscher som domineras av män. Därför lyfter vi fram kvinnliga förebilder där män vanligtvis tar väldigt stor plats, säger Maria Sjöberg.

Kvinnor i framkant – redan för 100 år sedan

Julia Skott är teknikexpert bland annat i SVT:s morgonsoffa. Hon instämmer i att det fortfarande finns ett stort behov av sådana här initiativ.

– Som tjej får man ta mycket skit om man gillar teknik. Vi blir ofta ifrågasatta och behöver kunna mycket mer än män för att anses som lika kunniga. Vi har svårare att få jobb inom de hårda vetenskapsbranscherna, säger hon och fortsätter:

– Vi måste uppmuntra kvinnor som redan jobbar i teknik, men också få fler kvinnor att intressera sig. Redan när vi är små uppmuntras tjejer i mindre utsträckning att syssla med matte och teknik.

Att kvinnor var i framkant inom teknik redan för hundra år sedan pratas det väldigt lite om.

Vem vet till exempel att grunden till Wifi las av skådisen och uppfinnaren Hedy Lamarr.

Fakta: Geek Girl Meetup

Geek girl meetup är ett event för så kallade ”geek girls” intresserade av web, kod och affärsutveckling. Syftet är att skapa nya nätverk och lyfta kvinnliga förebilder i branschen.

Eventet grundades 2008 av Heidi Harman och Andie Nordgren i Stockholm.

När? 24–25 maj. Tekniska museet, museivägen 7, Gärdet i Stockholm.

Biljetten köps här: http://simplesignup.se/event/42859­ggm14­make­it

Läs mer: http://geekgirlmeetup.com/