”Min familj vägrar prata med mig”

Salla, 40, lämnade Jehovas: ”Nu kan jag leva som jag vill”

Foto: OSKAR KULLANDER
När Salla Bengtsson hoppade av Jehovas vittnen bröts samtidigt hennes relation med familjen och vännerna. ”Att min familj inte kan vara en del av mitt nya liv är såklart jobbigt men jag accepterar att jag har förlorat dem”, säger hon.
RELATIONER

Salla Bengtsson, 40, växte upp i Jehovas vittnen.

För tre år sedan lämnade hon rörelsen. I samma sekund bröt familjen med henne.

– Det är hårt, jag saknar min mamma och mina systrar hela tiden men accepterar att jag har förlorat dem.

Salla fostrades att tro från barnsben. Hennes pappa hade hög rang inom församlingen och Salla beskriver hela familjen som ”hard core”. När hon var liten knackade hon dörr och sålde församlingens tidning Vakttornet, hon gick på möten i Rikets sal flera gånger i veckan och hur hennes liv skulle bli var i princip förutbestämt. Att gifta sig, skaffa barn och gå i församlingens tjänst var det som stod på att göra-listan.

”Orkade inte lyssna längre”

Men Salla bar på en hemlighet. Hon var inte så övertygad i sin tro som resten av familjen. Orden som lästes upp under mötena i Rikets sal betydde allt mindre, berörde henne allt mindre. Ändå gick hon dit. Vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år.

– När jag fött mitt första barn blev det extra tydligt. Jag satt i ett annat rum och ammade under mötena. Jag minns att jag inte orkade lyssna på det som sades längre. Jag upplevde inte att det angick mig, men samtidigt var alla mina vänner, nästan hela min familj och min make med i församlingen. Jag kunde självklart inte prata med dem om hur jag kände. Så jag höll tyst och spelade med.

Hade inget val

Vi träffas i Sallas lägenhet i södra Stockholm. Hon serverar kaffe och berättar om den flera år långa processen som pågick inom henne och som till slut ledde till att hon skilde sig och lämnade Jehovas.

– Det var skitjobbigt, jag visste att min familj och mina vänner aldrig mer skulle prata med mig om jag gick ur. Men jag hade till slut inget val. Jag kände ju ingen tro och behövde vara sann mot mig själv.

Salla som gift sig som 23-åring, fött två barn, alltid följt rörelsens regelverk och varit en god hustru och mor, förpassades ut i kylan på två sekunder.

Slutade hälsa

Bästa vännen slutade hälsa, systrarna ringde inte mer. Och så kommer det att fortsätta vara, om inte Salla väljer att gå tillbaka till församlingen, be om ursäkt och jobba för att återvinna sin tro.

– Som medlem i Jehovas vittnen får du inte prata med avhoppare. Och eftersom jag vet att det är så det ser ut, kan jag inte klandra min familj för hur de agerar. Jag har tidigare betett mig likadant mot avhoppare.

Salla tystnar, ser ut genom fönstret och efter en liten stund säger hon:

– Det är hemskt att säga det, men ibland tänker jag att det vore enklare om de var döda, då hade jag kunna sörja på riktigt. Nu behöver jag sörja människor jag älskar, som fortfarande är i livet. Det är svårt. Dessutom bor många av mina tidigare vänner i samma område som jag. Nu när vi stöter på varandra vänder de på huvudet och går åt andra hållet.

Bättre mamma i dag

Förutom Sallas familj och vänner är hennes exmake fortfarande medlem i församlingen vilket är en komplicerande faktor eftersom de har två barn tillsammans.

– Jag tänker att jag bara kan försöka uppfostra barnen till att få en så sund inställning som möjligt till livet när de är hos mig. Jag försöker jag ge dem sånt som de tidigare gått miste om. Nu firar vi till exempel både jul och födelsedagar, det gjorde vi aldrig förr. Jag tycker själv att jag är en mycket bättre mamma i dag, men min släkt har säkert en annan uppfattning om den saken, säger Salla.

Kraven växte efter dopet

Salla känner inget agg mot sin släkt, hon kallar situationen för ”dödläge” och har gett upp all förhoppning om att kunna återförenas med familjen.

– På många sätt hade jag en fantastisk barndom. Mina föräldrar var otroligt kärleksfulla och omtänksamma. Men sen växte kraven, jag blev döpt när jag var 14 år och efter det blev livet mycket tuffare. Som kvinna ska du i princip bara vara god och gifta dig, vilket var precis det jag gjorde. Jag fick aldrig möjlighet att utveckla mina talanger. Under många år drömde jag om att bli landskapsarkitekt, men det fick jag inte för mina föräldrar.

”Har accepterat det”

I dag lever Salla ett liv som är långt ifrån det som Jehovas vittnen förespråkar. Och hon mår bra.

– Jag är fri att umgås med vem jag vill och kan leva mitt liv som jag vill. Att min familj inte kan vara en del i det livet är såklart jobbigt men jag har accepterat situationen och ångrar inte mitt beslut att lämna Jehovas vittnen.

Känner du en avhoppare?

Så kan du hjälpa till:

 Om det är möjligt, försök att hålla kontakt med den anhörige. Visa att du bryr dig och att du finns där om hen väljer att lämna rörelsen.

 Lär dig allt du kan om olika manipulativa miljöer och läs på om indoktrinering. Underskatta aldrig gruppens inflytande. Din anhöriges lojalitet och åsikter kan ha ändrats radikalt på väldigt kort tid.

 Argumentera aldrig med din anhörige om hans/hennes tro.

 Gå med i ett nätverk för andra anhöriga för att få hjälp och stöd.

 Kontakta Hjälpkällan (hjalpkallan.se) eller Fri (fri-sverige) som arbetar för att hjälpa avhoppare samt deras familjer.

Källor: Fri och Hjälpkällan.

Fakta: Jehovas vittnen

Antal medlemmar: 7,96 miljoner människor världen över.

Tro: Gud heter Jehova och har skapat Jesus (som egentligen är ärkeängeln Mikael). De stora politiska och religiösa systemen, inte jorden - kommer att förintas tillsammans med människor som inte tror på Jehova. Gud, kommer dock att låta människor återuppstå och låta dem leva ett evigt liv i ett jordiskt paradis. 144 000 särskilt utvalda personer (Jehovas vittnen) kommer till himlen.

Övrigt: Missionerar genom att knacka dörr och sälja tidningen Vakttornet. Församlingarna styrs av så kallade äldste män. Församlingen motsätter sig blodtransfusioner.