Klädbutiken Zaras barntröja väcker ilska

"Hur kan ingen ha sett?"

1 av 3
RELATIONER

Zara har beslutat att stoppa försäljningen av en barntröja. Den påminner om kläder som judiska fångar tvingades bära i de tyska koncentrationslägren.

Tröjan Sheriff lanserades nyligen i klädbutiken Zara. Den är designad för pojkar i åldrarna  3 månader till 3 år.

Men tröjan har väckt stor avsky och ilska i sociala medier.

Lik stjärnor judar tvingades bära

Orsaken är att den är blåvitrandig och har en stor gul stjärna fastsydd på bröstet.

Stjärnan påminner om de Davidsstjärnor i gult tyg som nazisterna tvingade judarna att bära i Tyskland på 1940-talet.

Reaktionerna i sociala medier, både i Sverige och utomlands, har inte låtit vänta på sig.

Drar tillbaka tröjan

Zara har efter den massiva kritiken beslutat att dra tillbaka tröjan. Butikskedjan har också gått ut med en ursäkt på Twitter.

"Vi ber om uppriktigt om ursäkt, den var inspirerad av sheriffstjärnorna från de klassiska westernfilmerna och finns inte längre i våra butiker", skriver de.

”Man kan inte vara helt ovetande om historien”

Lena Posner-Körösi, ordförande i judiska centralrådet, är mycket kritisk.

– Just en randig tröja med en gul stjärna, det är symboler från förintelsen och utpekningen av judar. Det är en otrolig naivitet och okunskap om man inte förstår det, man kan inte vara helt omedveten om historien. Någon borde ha reagerat, säger hon.

”Säljs inte längre i våra butiker”

”Den nämnda tröjan säljs inte längre i våra butiker. Tröjans design var bara inspirerad av sheriffernas stjärnor i de klassiska westernfilmerna, som tröjans tryck antyder,” skriver kommunikationsavdelningen på Inditex, som äger Zara-butikerna, i ett mejl till Aftonbladet.

FAKTA

Andra opassande kläder

Varuhuset NK i Stockholm sålde i vintras en vit t-shirt med tryck – där en svart figur i banankjol ger en frukt till en vit figur. Tröjan från det kanadensiska märket Dsquared2 drogs tillbaka från försäljning av varuhuset som bad om ursäkt:

– Sedan det blev känt för oss att NK Herrtrend säljer Dsquared2 t-shirten med ett tryck som väcker anstöt har vi, i samråd med det företag som driver avdelningen, omedelbart plockat bort produkten ur sortimentet, sa Karolina Solberg, pressansvarig på NK, till Nyheter24 då.

Läs mer

Tyska sportjätten Adidas tog fram en VM-tröja inför mästerskapen i Brasilien. Den gula kortärmade tröjan pryddes av en bikiniklädd tjej med texten ”Lookin to score Brazil”.

– Det är oacceptabelt att en multinationell sportproducent som Adidas säljer t-shirtar med motiv och fraser som kopplar Brasilien till sexturism, sa Eleonora Menicucci, minister för kvinnofrågor i värdlandent, enligt AFP.Efter kritiken drog Adidas tillbaka tröjorna.

Läs mer

På Ica Maxi i Råå i Helsingborg såldes för fyra år sedan kalsonger med ett mycket kontroversiellt tryck – hakkors.Ica:s pressekreterare förklarade att det var ett olyckligt misstag och uppgav att underkläderna aldrig skulle ha tagit sig till butik.

Läs mer

Klädkedjan Lindex sålde blå t-shirts med de karateristiskt arga finska spelfåglarna ”Angry birds” i barnstorlekar med texten ”Angry is the word”. På motsvarande rosa t-shirts fanns i stället en glad leende fågel med hjärtan och texten ”Sweetie bird”.Tröjorna fick kritik för att befästa stereotypa könsroller.

– Vi har valt att erbjuda ett så brett sortiment som möjligt så att kunderna själva får avgöra vad som är ”pojkigt" eller "flickigt”, svarade Kaisa Lyckdal, pressansvarig på Lindex när fåglarna var i blåsvädret förra året.

Läs mer

Rajesh Shah möttes av en kritikstorm när han slog upp sin nya butik i Ahmedabad i Indien. Orsaken var herrekiperings namn – ”Hitler” med en svastika i pricken över i:et.

– Jag trodde inte att det skulle bli så stort väsen. Det var först efter att butiken hade öppnat som jag fick veta att Hitler mördat sex miljoner människor, sa Rajesh till AFP då.Statsvetaren och Indienkännaren Sten Widmalm kommenterade för Aftonbladet hur det ens kan hända att en butik döps efter naziledaren Adolf Hitler:

– Många har ingen direkt koll på att det fanns utrotningsläger i Europa, det är inget man undervisar om lika aktivt där som här.

Läs mer

Sålde väska med hakkors

Det här är inte första gången som Zara får kritik och hamnar i blåsväder för sin design, skriver TT. 2007 uppmärksammades att klädkedjan sålde en väska med ett hakkors i mönstret. Förklaringen då var att väskan kom från en extern leverantör och att företaget inte upptäckt hakkorset. Väskan plockades senare bort ur sortimentet