Utmanar med sitt nagellack

Rektor Fredrik vill vara en förebild för alla barn

RELATIONER

Medelålders man med nagellack.

Fredrik Plahn, rektor på Trollbäckens förskolor och skolor, har gått till jobbet med lackade naglar i två veckor:


– Om vi vita gubbar sticker ut och målar naglarna så kanske andra slipper bli ifrågasatta när de gör det.

Han är en medelålders, vit, fyrabarnsfar som i ett par veckors tid har målat naglarna för att det ska se snyggt ut på jobbet. Han är rektor på en skola med elever från förskoleklass upp till årskurs fem i Tyresö utanför Stockholm.

Idén fick Fredrik Plahn hemma vid middagsbordet när hans son, som går på lågstadiet, berättade att han fått frågor i skolan då han själv hade haft målade naglar.

”Få vara den man är”

– Då bestämde jag mig för att göra likadant. Om jag som vit gubbe gör det här så kanske andra slipper få frågor. Det är klart att det kändes lite jobbigt när alla frågade mig om det, men tänk då på dem som verkligen vill ha nagellack eller uttrycka sig på andra sätt och får frågor varje dag, säger Fredrik Plahn och fortsätter:

– Vi är en skola som jobbar starkt för att var och en ska utvecklas och få vara den man är och Tyresö är en kommun som tar HBTQ­-frågor på stort allvar. Jag funderade på vad jag kunde göra i mitt dagliga arbete för att bryta normer och vara en förebild för mina egna barn och eleverna på skolan.

Oväntat många reaktioner

Till möten med personal och föräldrar, på elevvårdskonferenser  och rekryteringssamtal har han gått med rosa naglar och matchande kläder.

– Jag kunde aldrig föreställa mig att jag skulle få så många reaktioner. Barnen har tyckt att det varit lite konstigt och frågat varför, men när jag förklarat att jag tycker att det är fint så har de inte sagt så mycket mer. Kollegorna tycker att det är ett jättebra initiativ. Nästan alla har varit positiva,säger han och fortsätter:

– Men i sociala medier har ett par stycken så klart varit negativa, frågat var samhället är på väg och sagt att män ska vara män. Det visar ju bara hur mycket det här behövs.

Utmanar alla män

Medan ALS­-utmaningarna sprider sig som en löpeld på Facebook och har dragit in nästan 13 miljoner pund startar Fredrik Plahn alltså en egen utmaning. Män: Måla naglarna!

– Det är en utmaning till andra vita gubbar som jag. Jag har ju massor av skolledare, rektorer och lärare i min bekantskapskrets och hoppas att det här kan väcka diskussion.

Uppmaningen på Facebook har nu blivit gillad och delad tusentals gånger och kommentarsfältet vittnar om fler som tagit sig an utmaningen. Bland annat berättar en kvinna om sin pappa som är träslöjdslärare och nu har gått till jobbet med nymålade naglar.

Känsligt område

Philip Warkander är lektor i modevetenskap och inte förvånad över reaktionerna.

– Mycket har hänt de senaste åren gällande inställningen till manligt och kvinnligt, men det finns fortfarande vissa områden som är särskilt känsliga. Just smink och nagellack är sådana exempel, även om det finns undantag till exempel svart nagellack inom subkulturer som goth och emo, säger han och fortsätter:

– Men brottet blir större när de könsmässiga kontrasterna är tydligare, som till exempel en man i strikt kostym med rosa nagellack.

1 av 4

4 andra nagelchocker

Emma Green Tregaros nagellacksprotest mot Rysslands antihomolagar fick massivt stöd över hela världen och inte minst av den svenska idrottseliten.

Moa Hjelmer inspirerades av Emma Green Tregaros protest och lät sina naglar skifta i olika nyanser under 200­-metersloppet på VM i Moskva, för ett år sedan. ”Det är mycket roligare om alla färger får vara med;)” skrev hon  på Instagram.

Yohio gick hem hos barnen efter sitt framträdande med målade naglar i Melodifestivalen förra året

David Beckham är en föregångare på många sätt. Först var det höftskynket, diamanten i örat och sedan de skära naglarna. Efter att fotbollsstjärnan setts på ett dop med rosa nagellack rapporterade flera sminkbutiker om en plötslig ökning av manliga kunder.