Kovänder efter massiv kritik

Nu slopar Swedbank avgiften på barns köp med bankkort

RELATIONER

Bankkort för barn är smidigt – men kan bli kostsamt. 


Två storbanker har länge tagit ut höga avgifter för barn vid varje uttag. 
Men efter helgens uppståndelse i media ändrar de sig – åtminstone en av dem.

Bankkort för barn och ungdomar blir allt vanligare och flera banker har nyligen sänkt eller helt tagit bort åldersgränsen. Men trots smidigheten att slippa sedlar och mynt på fickan kan kortet stå dina barn dyrt och snabbt äta upp en stor del av månadspengen.

Flera banker har förmånliga villkor där både årsavgifter och uttagskostnader är slopade eller kraftigt rabatterade för barn. Men två av storbankerna tar rejält betalt, enligt en kartläggning tidningen Dagens Industri gjort.

Tio kronor per köp

Handelsbanken tar efter de första sexton uttagen en avgift på tio kronor per gång. Tio kronor kan tyckas vara en liten summa, men barns uttag handlar sällan om några stora belopp och blir då en procentuellt hög kostnad. 


– Vi har ingen särskild avgift för barn som det tidigare felaktigt påståtts i media utan Handelsbankens Frikort har samma villkor för vuxna och barn. Att det är sexton fria kontantuttag är inget större problem för våra kunder eftersom de i genomsnitt bara gör tolv uttag per år. De allra flesta betalar sina köp direkt med sitt frikort och det är förstås gratis, säger Johan Wallqvist, tf presschef på Handelsbanken. 


 Kan ni tänka er att slopa kostnaderna för uttag? 


– Vi ser ständigt över våra produkter och produktvillkor och det här är inget undantag.Slopar nu avgifterna

Swedbank däremot har fram till nu tagit ut en avgift på fem kronor per uttag efter de tolv första. Påslaget har bara gällt för Visa-kort för barn och ungdomar. Efter Dagens Industris artikel i helgen gör Swedbank nu en kovändning och slopar alla avgifter för minderåriga.

– Vi ser hela tiden över vår prissättning och har funderat på det här en tid. Faktum är att 70 procent av kunderna med just det här kortet inte har gjort något uttag alls de senaste två månaderna, säger Erik Cyrus, chef för Swedbanks korttjänster.  Barn gör väl inte så stora uttag varje månad ,så det här kan ni väl inte ha tjänat så mycket pengar på?


– Nej, ingenting alls och vi har inte alls gjort det för att tjäna pengar. Det var en del av ett gammalt koncept som låg kvar och som vi nu blev uppmärksammade på.

Kostar mer än en månadspeng


En elvaåring som gör ett uttag med sitt bankkort från Swedbank en gång i veckan under ett helt år betalar 200 kronor i avgift. Det motsvarar en dryg månadspeng, enligt bankens egen statistik för elvaåringars fickpengar.

 Om det hade kostat en vuxen en hel månadslön att ha ett bankkort hos er, tror du att kunderna hade stannat hos er då?

 – Nej absolut inte. Det är ju helt orimligt. Det är klart att det skulle vara dyrt att använda kortet på det sättet, så ofta. Men det är ingen som använder kortet på det sättet. De av våra kunder som har det här kortet använder det oftast när de handlar i butik. 


Från och med denna vecka tar Swedbank bort sina avgifter för uttag med Visa-kort för barn och ungdomar. Handelsbanken har ännu inte givit något klart besked om de kommer att slopa sina kostnader.

Så mycket tar bankerna betalt

Swedbank: Bankkort Visa Ung


Åldersgräns: 0 år, upp till föräldrarna. 


Årsavgift: 0 kr

Kortbetalning: 0 kr

Avgift för bankomatuttag:  Från och med denna vecka tar Swedbank bort sina avgifter för uttag med detta kort.

Handelsbanken: Frikort

Åldersgräns: 9 år

Årsavgift: 0 kr

Kortbetalning: 0 kr

Avgift för bankomatuttag: 16 fria uttag per år i uttagsautomater som heter Bankomat. Därefter, samt i alla andra automater, 10 kronor per uttag.

Skandiabanken: Visa Electron

Åldergräns: 13 år

Årsavgift: 0 kr

Kortbetalning: 0 kr

Avgift för bankomatuttag: 0 kr

SEB: Maestro

Åldersgräns: 0 år, upp till föräldrarna.

Årsavgift: 0 kr

Kortbetalning: 0 kr

Avgift för bankomatuttag: 0 kr

Nordea: Visa Electron

Åldergräns: 11 år

Årsavgift: 0 kr

Kortbetalning: 0 kr


Avgift för bankomatuttag: 0 kr


Ica Banken: Maestro


Åldergräns: 13 år


Årsavgift: 0 kr

Kortbetalning: 0 kr

Avgift för bankomatuttag: 0 kr

Danske bank: Mastercard Start Online

Åldersgräns: 11 år


Årsavgift: 0 kr 


Kortbetalning: 0 kr

Avgift för bankomatuttag: 0 kr

ARTIKELN HANDLAR OM