”Från Pippi-tofsar till en stor stark på 2 röda”

RELATIONER

Från liten Pippitofs-prinsessa till vuxen kvinna. Hur ­kunde det gå så fort?

Tanken hinner svischa förbi när dottern halar upp ­legitimationen under restaurangbesöket och beställer in sin första öl. Mitt framför ögonen på mig.

- Men, alltså...

- Vadå ”men”? säger hon och ler.

Hon fyller 18, blir ”leggad” för första gången och är forever fri från sin mammas tvångströja. Yes, hon har anledning att le.

Men jag då? Mitt leende fastnar liksom i mungipan, för mig är hon ju ­fortfarande ”lilla skruttan”.

Medan vi sitter där och skålar lite tvångsmässigt undrar jag vart tiden tog vägen. Sträckan mellan Pippi-tofsarna och första ölbeställningen tog knappt två sekunder, i retroperspektiv.

Och det var under den korta tiden hela grundjobbet skulle göras, av mig och pappan. Vi skulle cementera värderingar, göra henne till en trygg och klok människa, få henne att se sitt eget värde och allt sånt där.

Men tänk om vi gjort helt fel och lärt henne fel saker? Tänk om - för vad blir det av henne då?

”När du blir myndig får du göra som du vill.” Det är en ­mening jag yppat dagligen i flera år. Och jag har menat det, varenda gång. Ibland har jag till och med ­längtat.

Men nu när hon fyllt 18 känns det inte lika kul längre. För nu är det ombytta roller på riktigt. Nu är det ju hon som har lagen i ryggen - och bestämmer.

– Hur tänker du kring det här med att tatuera dig?  säger hennes pappa försiktigt

Jag tänker att han kanske borde vara tyst och INTE påminna  ­henne.

– Jag har inte bestämt mig än, svarar hon snabbt.

Som vanligt är jag på väg att ­säga något smart och föräldra­aktigt, men hejdar mig i sista stund.

För jag inser att spelreglerna har ändrats och att det gäller att ligga lågt med pekpinnarna. Nu handlar allt i stället om taktik.

För från denna dag och för all framtid är målsmans underskrift ett minne blott, det är adjöss till skolans utvecklingssamtal och det där med att komma hem en viss tid.

Sanningen är att dottern kan ta sms-lån, tatuera sig blå i hela ansiktet, ingå avtal och pierca sönder hela tungan, om hon vill.

Så ler hon igen, vänder sig mot mig och pappan, och säger:

- Vad är det, har det hänt nåt? Ni ser sjukt nervösa ut.

ARTIKELN HANDLAR OM