”Alla förväntar sig att man ska fatta”

Malin, Isa & Rebecca om stressen i att bli vuxen

Foto: CAROLINA BYRMO
STRESSIGT BLI VUXEN Malin, Isa och Rebecca är tre tjejer som nyligen blivit myndiga. ”I början är man stressad eftersom det är så mycket att sätta sig in i, men nu är det mest skönt”, säger Malin.
RELATIONER

Äntligen krogbesök och total frihet!

Eller?

– När jag fick min deklaration tänkte jag ”vad ska jag göra med det här?” ­säger Malin Källström 19.

Att bli vuxen blev inte riktigt som Malin Källström och hennes kompisar tänkt sig. Isa Pellbäck som blev myndig i mars minns att släkten mest pratade politik inför hennes 18-årsdag.

– Alla sa att ”Ja, nu är det valår och du får rösta”, och så började dom snacka om höger och vänster. Jag fattade ingenting.

Eftersom hon dessutom är äldsta barnet i familjen hade hennes föräldrar inte hunnit sätta sig in i vad det innebär.

Pengarna ”försvann”

– Ingen visste vart mina pengar ­hade tagit vägen, så pappa och jag blev tvungna att gå till banken och skaffa en bankdosa till mig.

Rebecca Guve, 18, upplever att första året som vuxen mest inneburit att hon blivit frikopplad från familjen.

– Det känns inte längre som om jag är en del av familjen, eftersom jag måste sköta allt själv nu. Det är en helt annan press när man blir 18. Alla förväntar sig att man ska fatta saker och ting.

– Man får massa brev också, från olika myndigheter och man ska svara på olika saker som man inte förstår, fortsätter Isa Pellbäck.

Malin Källström som har ett års ­erfarenhet av ”livet som vuxen” tycker att det börjar lätta.

Får vara sjuk ifred

– I början är man superstressad ­eftersom det är så mycket att sätta sig in i, men nu är det mest skönt. Jag har jobbat det här året och ska åka till Australien nu,  sån't är positivt med att bli vuxen.

Rebecca, som fortfarande pluggar tycker att det bästa med att fylla 18 är att hon tagit körkort och att skolan inte längre meddelar föräldrarna om sjukskrivningar.

– Det där var ju jätteirriterande förut att föräldrarna alltid fick ett sms om man var sjuk.

Tips till blivande 18-åringar - och deras föräldrar

Rebeccas, Isas och Malins bästa råd för blivande 18-åringar - och ­deras ­föräldrar.

”Föräldrarna borde läsa på innan och förbereda sig själva och sina barn. Prata om saker som deklaration, ekonomi och sådant som barnet själv förväntas klara.

 ”Om dina föräldrar har sparat pengar till dig - slösa ­inte bort pengarna! Vi känner en person som köpte sprit för 30 000 kronor som föräldrarna sparat, gör inte det. Man behöver pengarna till bättre saker.”

 ”Det är bra om 18- åringar ger sina föräldrar fullmakt så att de kan sköta bankärenden och annat om det ­behövs.”

 ”Vänj barnen ­tidigt vid att ta ansvar för saker och ting, då blir inte omställningen så stor.”