Undvik förkylning – gå till sängs

Foto: COLOURBOX
RELATIONER

Glöm halsduk, handsprit och huskurer som ska skydda mot höstförkylningen.

För sex är en ypperlig medicin mot snuvan.

– Sex är bra för din hälsa, säger Aftonbladets expert Linn Heed Ackerfeldt.

Forskningen bakom det behagliga beskedet är snudd på klassisk.

Två psykologer i USA undersökte för några år sen hur trevliga saker kan främja hälsan.

Bland annat upptäckte de att så kallad hissmusik gjorde folk friskare – och vann antipriset Ig Nobel som ges till onödig forskning.

Men det kanske viktigaste beskedet gäller sex.

Det kan nämligen skydda mot helt vanlig förkylning och stärka immunförsvaret.

– Det ökar välbefinnandet såväl fysiskt som psykiskt. Har man ett bra allmäntillstånd är man mer motståndskraftig, säger Linn Heed Ackerfeldt, legitimerad psykolog, psykoterapeut och sexolog.

Forskningen med det – för de som gillar sex – positiva resultatet genomfördes vid Wilkes-Barre University i Pennsylvania.

Mer sex ökade antikropparna

Forskarna frågade en grupp studenter hur ofta de hade sex. Dessutom mätte de halten av immunglobulin A i saliven, en antikropp som är viktig i kroppens försvar mot förkylningsvirus.

Och det visade sig att de som hade sex minst en gång i veckan hade mer av antikroppen i saliven.

Men det finns andra fördelar med sex, menar Linn Heed Ackerfeldt.

– Det utsöndras må bra-hormoner när man har sex. Mår man bra, känner sig tillfreds och har balans så kan man också ta motgångar, fysiska som psykiska, på ett annat sätt, säger hon.

Sexkvaliteten är det viktigaste

Men, säger vän av ordning, borde inte folk som regelbundet ägnar sig åt närkontakt med andra vara mer utsatta för virus än de som håller sig på replängds avstånd?

Nja, snarare är det så att de positiva fördelarna med närhet till andra väger över smittoriskerna.

– Sex med en annan person är oslagbart. Det är en grunddrivkraft som kan vara olika stark hos olika individer i olika delar av livet, men beröring är definitivt ett mänskligt behov, säger Linn Heed Ackerfeldt.

Ju mer sex, desto mer antikroppar i näsan alltså. Men forskarna frågade också om hur länge de sexuella relationerna hade pågått och hur bra de var.

De som var mer nöjda med sin sexuella relation hade också fler antikroppar.

Men därmed inte sagt att man ska tvinga sig till regelbundet sex om det känns motigt, enbart i syfte att slippa snorig näsa.

– Man ska ligga så ofta man känner att man vill ligga. Jag vill poängtera att kvantitet inte alltid kan ersätt kvalitet. Det kan vara mer värt med en gång i veckan som är fantastisk, än fem gånger om dagen som inte är lika fantastiska, säger Linn Heed Ackerfeldt.