Småbarnspappor jobbar mest - och få tar föräldraledigt

Mammorna basar över babyn och männen känner sig utanför

RELATIONER

En stor del av graviditeten kretsar kring mamman och barnet. Sedan när barnet är fött så är det i regel mamman som är hemma. Bara 14 procent av föräldrapenning- dagarna tas ut av papporna.

Foto: privat

TCO sammanställer varje år sitt ”pappaindex” över pappornas föräldraledighet. Deras undersökning från 2001 visar att småbarnspapporna är den grupp på arbetsmarknaden som arbetar mest övertid. Inte nog med att papporna jobbar över ofta. De är också dåliga på att ta ut föräldraledighet. Bara 14 procent av föräldrapenningdagarna gick till papporna 2001. Resten tog mammorna.

Papporna är dåliga på att ta ansvar hemma - eller så är de förbisedda.

Startade hemsida om pappafrågor

Ola Jageteg, 25, från Falkenberg startade sajten farsa.nu i januari.

Idén till hemsidan fick han några veckor efter beskedet att han skulle bli pappa. Han hade massor om frågor om graviditet och att bli pappa och sökte svar på dem på internet, men upptäckte att nästan alla sajter om ämnet riktade sig till kvinnor. Papporna var förbisedda.

- Många pappor känner sig nog utanför i olika sammanhang. När man till exempel är på mödravårdscentralen så är det bara hur mamman mår och känner som räknas. Det säger många pappor till mig. Vi är också oroliga och har frågor inför framtiden, säger Ola Jageteg som tror att det kan finnas två anledningar till att papporna är så dåliga på att ta ledigt för att vara med sina barn.

- Man kanske känner att man måste jobba och dra in mer pengar. Det känner jag själv - att man måste ligga i lite för att försörja familjen. Sedan kan det ju vara det att papporna också känner sig utanför.

En sak som Ola Jageteg tror skulle hjälpa skulle vara om de tio dagarna som pappan får vara hemma med mamman direkt efter förlossningen, skulle förlängas till tjugo eller trettio dagar.

- Papporna kommer ju utanför från början. Om man fick bättre kontakt på en gång när barnet kom skulle nog fler pappor ta ut pappaledighet senare, säger han.

Papporna hjälper varandra

På hemsidan farsa.nu är det tänkt att pappor tillsammans ska hitta svaren på frågor som ställs och hjälpa varandra.

- Nu planerar vi att starta en slags databas där pappalediga ska få kontakt med andra lediga pappor och kunna träffas och umgås. Det är väldigt efterfrågat.

Själv ska Ola Jageteg vara pappaledig snart. Han fick en son den 25 juni som ska heta Melvin.

- För mig är det självklart att ta ut pappadagarna. Alla borde göra det, säger han.

Om pappaledighet:

Läs mer om pappaledighet:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM