Pojke eller flicka?

Vecka 13: 9 cm, 30-35 gram

RELATIONER

Den största risken för missfall är över från och med nu. Och från den här veckan kan man ibland på ultraljud se om det är en pojke eller flicka.

Det här med pojke eller flicka är tydligen ett kapitel som intresserar många. Tre i topp på dumma frågor om barnets kön:

1. ”Ska ni inte ta reda på barnets kön, så ni vet om ni ska skaffa grejer till en pojke eller flicka?”

Ja, herregud att jag inte har tänkt på det! För tänk om det blir en POJKE och jag har råkat köpa en ROSA tröja. Då måste jag klippa sönder den ju! För jag kan väl inte vara så dum att jag sätter på det nyfödda gossebarnet en rosa tröja? Allt hemskt i världen kan ju hända! Han kan bli mobbat av de andra nyfödda barnen på BB och utvecklas till något så hemskt som BÖG och då får vi ju inga barnbarn om vi inte engagerar oss i debatten för homoadoptioner (och det adopterade barnbarnet blir säkert själv bög om den bor hos två män och hur går det då med barnbarnsbarnen?).

2. ”Du som är feminist vill väl ha en flicka?”

Självklart! Alla vet ju att feminist = manshatare. Jag umgås bara med kvinnor, jag vill bara sätta kvinnor till världen. Faktum är att jag brukar leka att Olle är kvinna för att stå ut. Nej, förresten. Jag som är feminist vill absolut ha en son. Det vore bättre om det blev en pojke, så att han slipper bli förtryckt och lågavlönad. Då kan han försörja sin gamla mamma när hon sitter i sitt kvinnokollektiv på ålderns höst och smider samhällsomstörtande planer.

3. ”Äter du mer kött eller sötsaker? Om man är sugen på kött så blir det en pojke. Är man sugen på sött blir det en flicka.”

Jag har varit vegetarian i 16 år. Jag har aldrig gillat godis. Ha! Då får jag ett ingenting! Ett barn som ser lika könlöst ut som dockornas skrev när man var liten. Hur kom man fram till den här jättevetenskapliga undersökningsmetoden? Drog man slutsatser utifrån ”välkända faktum” som att pojkar är köttiga medan flickor är söta?

Jag har bott på en annan planet

under mitt senaste liv. Jag trodde att det fanns fler färger än blått och rosa. Jag trodde att kön inte spelade någon roll, bara barnet var friskt. Ärligt talat är det annat jag vill veta om mitt blivande barn: blir det ljust eller mörkt (svenne eller blatte)? Kommer det att sova om nätterna eller få kolik? Tänker barnet att bli skvatt galen i tonåren och börja sjunga i en käck grupp a la The Real Group? I så fall - kan jag älska den ändå? Det är sånt jag vill veta. Men det får jag inga svar på. Och i förhållande till de här problemen känns kön ovidkommande.

Terri Eriksson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM