Föda i vattnet kan vara farligt för babyn

Barnet kan drunkna

RELATIONER

Att föda barn under vattnet kan vara farligt för bebisen.

Enligt ny rapport larmar om risken att barnet nästan kan drunkna eller i värsta fall dö.

Läkare i Nya Zeeland varnar i en rapport för att rutinmässigt erbjuda förlossning i badkar och efterfrågar fler bevis på att förlossningar under vatten är säkra. Enligt dem har nämligen fyra bebisar varit nära att dö när mammorna förlöstes i badkar.

De fyra spädbarnen förflyttades till National Women's Hospital in Auckland.

- De fyra nyfödda hade måttliga till stora andningssvårigheter. Men allas tillstånd förbättrades snabbt efter behandling, uppgav doktorerna på sjukhuset.

Farligare för vissa bebisar

Flera drunkningar ska ha inträffat vid dåligt övervakade vattenförlossningar, det visar en undersökning av ett antal journaler.

Vissa bebisar är mer utsatta än andra.

- Bebisar som inte fått tillräckligt med syre under födseln kan dra efter andan och riskerar då att få vatten i lungorna, säger doktor Joseph Gilhooly, på Oregon Health & Science University.

Enigt honom ska barnet så snabbt som möjligt tas upp ur vattnet för att undvika risken för drunkning.

Enligt de som förespråkar födande i vatten ska ett varmt bad vara mer bekvämt för mamman. Vattnet ska fungera smärtlindrande och förossningsarbetet ska gå snabbare då kvinnan slappnar av. Förespråkare hävdar också att det är mindre traumatiskt för babyn eftersom det påminner om miljön i livmodern.

Läs tidigare artiklar:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM