Fullt på BB - barnen dog

Eskilstunaparet flögs till Finland - tvillingarnas liv gick inte att rädda

1 av 5
I GÅR KVÄLL LANDADE FÖRÄLDRARNA PÅ ARLANDA - MED DE DÖDA BARNEN I EN PÅSE Sjukhuset i Åbo skrev i går ut mamman. Föräldraparet fick kropparna efter de döda barnen i en påse. I går kväll landade familjen på Arlanda.
RELATIONER

ESKILSTUNA

Ett par från Eskilstuna tvingades resa via Akademiska sjukhuset i Uppsala till Åbo i Finland för att genomgå en komplicerad tvillingfödsel.

Dagen efter den dramatiska jakten på en vårdplats dog barnen i samband med födseln på sjukhuset i Åbo.

I går skickades det förtvivlade paret hem med de döda barnen som handbagage.

- Så behandlar man människor inom svensk sjukvård, säger en upprörd Rolf Holck-Clausen, vakthavande befäl vid Arlandapolisen som fick ta hand om det chockade paret när de landade i Sverige i går kväll.

Polis och flygplatspersonal hjälpte den medtagna kvinnan. Hon skickades hem i planet i rullstol. En ambulans tog paret till sjukhuset hemma i Eskilstuna.

Där slutade en obegripligt tragisk vecka för paret som skulle bli stolta föräldrar till ett tvillingpar.

Kunde inte ta emot

När förlossningen började för tidigt tog sig den 28-åriga kvinnan och hennes 29-årige make till Mälarsjukhuset hemma i Eskilstuna.

Sjukhusets lilla neonatalavdelning, där gravida kvinnor som står inför för tidiga eller komplicerade födslar får vård, kunde inte ta hand om paret.

Graviditeten hade inte passerat den 26:e veckan. Då skickas de blivande mödrarna automatiskt till Akademiska sjukhuset i Uppsala som har större resurser.

Aftonbladet erfar att Akademiska sjukhuset inte kunde hjälpa det alltmer förtvivlade Eskilstunaparet - på grund av platsbrist.

Sövdes ner

Den 2 augusti flögs de blivande föräldrarna med ambulanshelikopter till Åbos universitetssjukhus i Finland. Dagen efter sövdes kvinnan ner. Förlossningen startade men barnens liv gick inte att rädda.

Enligt uppgift till Aftonbladet dog det första barnet inne i livmodern. Det andra barnet dog strax efter förlossningen.

Paret fick återhämta sig några dagar på Åbo universitetssjukhus. Sen skickades de hem med ett Finnair-plan - och mardrömmen fortsatte.

Ambulansen kom inte

- Sjukhuspersonalen paketerade barnen på något sätt och föräldrarna tog med dem med sig hem i handbagaget på planet, berättar Rolf Holck-Clausen.

Väl framme på Arlanda väntade paret på att en ambulans skulle ansluta för att ta dem hem till Eskilstuna.

Särskilt kvinnan var i dålig kondition efter sina hemska upplevelser.

Ingen ambulans väntade på dem. Pappan fick gå av planet och kontakta flygplatspersonalen.

Då drog en stor polis- och sjukvårdsinsats i gång av polisen på Arlanda. Paret kunde äntligen få komma hem.

Akut brist på platser

En anställd vid sjukhuset i Åbo, som vill vara anonym, bekräftar att ett svenskt par fått vård i Finland, men kan inte kommentera omständigheterna kring födseln och den eftervård som paret fick.

Enligt den anställde är det första gången som ett svenskt par skickas till Finland för att föda.

- Det är brist på neonatalplatser i Sverige.

Uppgiften bekräftas av Leif Lyttkens, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

- Det är känt sedan länge att det finns en flaskhals i neonatalvården, säger han utan att vilja kommentera det enskilda fallet.

Johan Edgar, Katarina Sternudd