Politiker: Det här är både omänskligt och orimligt

RELATIONER

Behandlingen av tvillingföräldrarna upprör den högst ansvarige politikern i Uppsala län.

- Det är både omänskligt och orimligt, säger Mats O Karlsson, ordförande i landstingsstyrelsen.

Mats O Karlsson.

Han utgår från att en utredning inleds både i Finland och i Sverige för att ta reda på varför paret från Eskilstuna skickades från Akademiska sjukhuset i Uppsala till Åbo. Och varför de kom hem med de döda barnen i handbagaget.

- Även om samarbetet över landsgränserna inte är politikernas ansvar kommer jag naturligtvis vara inkopplad för att övervaka vad som gått fel, säger Mats O Karlsson (s).

"Bra med samarbete"

- Sedan får vi ta ställning till om samarbetet med universitetssjukhuset i Åbo måste omprövas, säger han.

Mats O Karlsson tycker att det är bra att sjukhus samarbetar över läns- och landgränser för att utnyttja de befintliga resurser som finns till hands.

Platsbristen känd

- Men det får inte gå ut över den medicinska säkerheten, säger han.

Mats O Karlsson säger att problemet med resursbristen inom neonatalvården är känt sedan tidigare. I sommar har blivande föräldrar från Uppsala tvingats föda i bland annat Gävle.

- Vi får jobba efter de resurser och anslag vi har, säger han.

Fler barn föds

Samtidigt glädjer han sig åt att bristen i viss mån beror på att svenskarna föder fler barn än tidigare, en hjärtefråga för hans partikollega statsminister Göran Persson.

- Men det är klart att det inte uppmuntrar till att skaffa barn om föräldrarna behandlas så här, säger han.

Leif Lyttkens, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger att platsbristen vid neonatalvården gör att man måste skicka patienter till andra sjukhus för vård. Han vill dock inte kommentera det enskilda fallet.

Han menar att eftervården av blivande mammor som mister sina barn är en del av läkarens ansvar. Det ska tas på samma allvar som den övriga vården.

Johan Edgar