De flögs hem i en vit kista

Föräldrarna bar själva ombord sina döda barn på flygplanet till Sverige

RELATIONER

De döda tvillingarna lades tillsammans i en liten vit kista på sjukhuset i Åbo. Föräldrarna bar kistan i en vanlig väska.

Sedan tog de planet hem till Sverige.

Aftonbladet i går.

Aftonbladets avslöjande i går har fått stor uppmärksamhet både i Sverige och Finland. På Universitetssjukhuset i Åbo hävdar ansvariga läkare att det svenska paret fått all den hjälp som sjukhuset kunnat erbjuda. Även svenska läkare menar att fallet skötts helt korrekt ur medicinsk synpunkt.

Mot föräldrarnas vilja

Ändå tvingades föräldrarna mot sin vilja att genomföra en komplicerad tvillingförlossning i ett främmande land.

- Barnen hade inte överlevt i Sverige heller. Varje led i vårdkedjan har handlat helt korrekt. Men resultatet är naturligtvis absurt, säger Sten Svanström, överläkare på Mälardalssjukhuset i Eskilstuna.

Det var på sjukhuset i Eskilstuna som Katrineholmsparet hade planerat att föda sina efterlängtade tvillingar. I november skulle de ha blivit föräldrar för första gången.

När värkarna satte i gång flera månader för tidigt fanns det inte plats för dem i förlossningskrisens Sverige. Den 2 augusti flögs makarna med helikopter från Akademiska sjukhuset i Uppsala till Universitetssjukhuset i Åbo.

Dagen efter avled deras tvillingar i samband med förlossningen.

Nerbrutna av sorg stod föräldrarna inför uppgiften att ordna med hemtransporten.

- När eftervården är avklarad har vi som sjukhus inget ansvar. Men vi hjälper förstås till med de praktiska detaljerna om föräldrarna så önskar, säger Marja-Riitta Ståhlberg, överläkare på barnkliniken i Åbo.

Svenska sjukhus skickar bara helikopter i akuta fall. För att komma hem så fort som möjligt beslöt föräldrarna att ta flyget.

Normalt fraktas döda människor i en förseglad zinkkista i flygplanets bagageutrymme. Men föräldrarna ville inte skiljas från sina barn. Efter att först ha blivit nekade plats på ett SAS-flyg fick de tillstånd av Finnair att ta med sina barn in i flygkabinen.

Präst följde med

Tvillingarna lades i en vit kista, inte större än att den fick plats i en vanlig väska. Sjukhusprästen följde med föräldrarna till flygplanet.

- De fick plats längst bak och de närmsta tre raderna framför dem var tomma. Vi försökte ge dem en så värdig resa som möjligt, säger Staffan Ernström, marknadschef på Finnair.

Men de goda intentionerna räckte inte ända fram. Vid framkomsten fick föräldrarna vänta i över en timme på transporten hem. Den bårbil som sjukhuset skickat för att möta dem hittade inte fram.

Och med sina döda barn fortfarande i väskan tog föräldrarna taxi till sjukhuset i Eskilstuna.

Katarina Sternudd