Vårdchefen i Uppsala: Vi gjorde rätt bedömning

RELATIONER

UPPSALA

Det fanns inte en enda ledig intensivvårdsplats i hela Sverige. Därför flögs tvillingföräldrarna till Finland.

- Det är första gången det här händer, säger Ingmarie Emilsson, vårdenhetschef på Akademiska sjukhusets neonatalavdelning.

Foto: Pernilla Wahlman
"Första gången det händer" Ingmarie Emilsson, vårdenhetschef på Akademiska sjukhusets neonatalavdelning skickade paret från Eskilstuna till Finland.

Neonatalkliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna ansåg att kvinnans graviditet var för komplicerad. Därför fick hon en remiss till Kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset.

- Det är inte fullbelagt i Eskilstuna, varken på BB eller neonatal. Men om barnen ska födas före 26:e veckan skickas mammorna till Akademiska, säger Sten Svanström, överläkare på Mälarsjukhusets barnavdelning.

Familjen kommer från en ort nära Eskilstuna och har gått på mödravården där.

Första barnen

Tvillingarna skulle ha blivit deras förstfödda. De hade alltså redan rest för att komma till Eskilstuna. Väl på kvinnokliniken i Uppsala visade det sig att det inte fanns plats för mamman på neonatal när det var dags för förlossning.

De fem övriga vårdavdelningarna i landet som bedriver full neonatalvård kontaktades i jakten på en ledig plats - utan resultat. Därför skickades mamman i ambulanshelikopter till universitetssjukhuset i Åbo.

"Måste skicka vidare"

- Finns det inte plats så måste vi skicka dem vidare, säger vårdenhetschef Ingmarie Emilsson.

Om transporten från Uppsala till Åbo skulle ha någon del i det som sedan hände vill inte Ingemarie Emilsson kommentera.

Inte heller Gunnar Sedin, professor och överläkare på Akademiska barnsjukhuset vill uttala sig om ett enskilt fall.

- Men vi skulle givetvis inte skicka iväg en gravid kvinna om vi trodde att transporten som sådan skulle påverka barnen negativt. Vi gjorde rätt bedömning.

Emilsson är förvånad över att föräldrarna flögs med reguljärflyg hem. Det är ingenting hon själv skulle rekommendera ett par som just förlorat sina barn.

Nneka Amu, Katarina Sternudd

ARTIKELN HANDLAR OM