Göran Persson: Jag saknar ord

Statsministern bestört över BB-situationen

1 av 7 | Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
"oacceptabelt" Göran Persson och de andra partirepresentanterna är förtvivlade över hur kvinnor behandlas på BB.
RELATIONER

Göran Persson är mycket kritisk till hur paret från Eskilstuna har behandlats av vården.

- Detta är oacceptabelt. Jag förutsätter att såväl Socialstyrelsen som berörda landsting inleder undersökningar, säger statsministern.

Aftonbladet träffade Persson utanför Rosenbad i Stockholm sent i går eftermiddag.

- Jag har med bestörtning läst Aftonbladets berättelse om paret från Eskilstuna och deras tvillingfödsel. Jag saknar ord för att beskriva min medkänsla med de drabbade föräldrarna, sa statsministern.

En undersökning som Aftonbladet gjorde i går visar att runt hälften av landets förlossningskliniker under sommaren skickat kvinnor som ska föda vidare. Är det rimligt?

- Det är alltid så på sommaren att man har den här typen av problem, men arbetet måste ändå utföras på ett sådant sätt att människor inte kommer till skada.

Du har sagt att du vill att barnafödandet ska öka, men BB-krisen hämmar rimligen detta.

- Det gör det definitivt och BB-krisen är ju i huvudsak koncentrerad till Stockholm. Här föds det många barn och här har det också varit problem att hålla sjukhusen öppna.

Vad ska regeringen göra för att lösa krisen?

- Fortsätta tillföra resurser till landstingen, men även ställa krav. Det här som vi nu har sett är inte en resursfråga, det är en brist på professionalitet och en brist på medkänsla som inga pengar i världen rår på. Det här är ett misstag som man saknar ord att beskriva.

Men krav, uppföljning, utvärdering och att jämföra de olika sjukhusen med varandra, det är sådant vi sysslar med.

Men dagens resurser räcker ju inte, borde ni inte höja anslagen?

- Vi har gjort det och vi gör det. Jag tror det är 13 miljarder vi har tillfört landstingen för att de ska förbättra sin sjukvård.

Maud Olofsson(c):

Centerpartiets ledare kan inte hålla känslorna tillbaka när hon läser om den unga barnfamiljens öde. Halvvägs in i texten bryter Maud Olofsson ihop och börjar storgråta.

- Tala om vansinne. Det är inte konstigt att kvinnor väljer kejsarsnitt. Och så säger de att vi ska föda fler barn.

- Det måste till en revolution bland kvinnorna snart. Att föda barn är en av de mest naturliga saker vi gör. Men förlossningarna har hospitaliserats, det har blivit intensivvård av det hela. Vi ska uppmuntra och stödja de mindre enheterna för normala förlossningar. Och spara högspecialiserade avdelningar till de problematiska. De flesta förlossningar med problem känner man till i förväg.

Alf Svensson (kd):

- Är det verkligen sant? Jag förstår inte hur man kan säga att det inte finns plats. Då får man väl göra plats! Hoppas innerligt att föräldrarna har någon hos sig nu.

Gudrun Schyman (v):

- Vi måste inse att sjukvården måste rustas upp. Det här handlar om personalbrist och sjukvården måste få en större andel av vår gemensamma ekonomi.

Bo Lundgren (m):

- Politiker kan inte planera hur många barn det ska födas. Patienternas behov måste styra och specialistvård måste ha beredskap för akuta lägen, säger Bo Lundgren.

Peter Eriksson (mp):

- Prioriteringen måste bli bättre. Oavsett vilken situation det gäller ska detta inte kunna hända. Det är extra viktigt vid tvillingfödslar när man vet att det kan bli komplikationer.

Bo Könberg (fp) riksdagsledamot:

- Den fruktansvärda händelsen visar tydligt att det behövs fler platser för för tidigt födda. I Stockholms län ska Huddinge sjukhus få fler i höst och det planeras även i Södertälje.

Jessica Ritzén, Oisin Cantwell