Föräldrarnas livsstil kan stressa barnen

Så vet du om ditt barn är stressat

RELATIONER

Barn i förskolan och grundskolan är mer stressade idag än för ett par år sedan, hävdar TCO och Lärarförbundet.

De får stöd av läkaren Bengt Arnetz som forskat i stress. Han menar att det finns tydliga signaler på stress bland barn.

- Jag tror att barn är mer stressade idag, säger Bengt Arnetz som är professor i socialmedicin vid Uppsala Universitet och verksamhetschef för Centrum för miljörelaterad ohälsa och stress.

Han hävdar att en av de stora anledningarna till stressen är att vår psykosociala miljö har förändrats.

- Vi lever i en mindre stabil miljö idag, det sker mer förändringar och det ökar stressen bland både barn och vuxna, säger han.

Övervikt kan bero på stress

Tecken på stress hos barn är många: Sömnstörningar, huvudvärk, irritation, koncentrationssvårigheter och trötthet är några exempel.

Att barn och ungdomar blir mer överviktiga är också tecken på stress.

- Det finns något som kallas metaboliskt syndrom. Kroppen är i ett slags krigstillstånd och ställer om ämnesomsättningen och bevarar fettet. Man går upp i vikt, får högt blodtryck och löper större risk att drabbas av diabetes, berättar Bengt Arnetz.

Motion motverkar stresseffekter

Enligt honom finns det flera viktiga faktorer som bidrar till stress. Bland annat påverkar matvanor, sömnvanor och motionsvanor hur stressade barnen är.

- Det är en kombination av flera saker. Brist på skolgympa leder till att barnen rör mindre på sig. Barns kondition har försämrats. Motion är bra för att det bland annat bränner av de skadliga effekterna av stress, säger han.

Föräldrarna smittar barnen

Och stress smittar också. Vuxna är mer stressade och för över hetsen på barnen. Vi förändrar till exempel våra matvanor och tar oss inte längre tid i samma utsträckning att sitta ner vid matbordet och äta tillsammans.

- Det är dags att vi inser att barn är känsliga för stress. De smittas av föräldrarna, säger Bengt Arnetz.

Han hävdar att både barn och föräldrar skulle tjäna på att det lugnare på morgonen.

- Om man tar det lugnare har man mer energi kvar när man kommer till jobbet.

Läs mer:

Tecken på att ditt barn är stressat:

Test: Hur stressad är du?

Susanna Vidlund