58 år och mirakelmamma

Turid födde en pojke och blev Norges äldsta mamma

RELATIONER

Hon var egentligen för gammal för att vara med i fertilitets- programmet. Nu är hon stolt nybliven mamma till välskapte Tom, sju veckor.

Foto: Roger Neumann
En omöjlighet som blev verklighet, säger Turid Horgen om att få barn 58 år gammal.

Tom är född som ett resultat av medicinsk högteknologi vid Columbia University i New York.

Arkitekten och forskaren Turid Horgen är troligtvis den äldsta norska kvinna som har fött barn.

– Det är så typiskt dig, har nära vänner sagt till henne om föräldraskapet.

Horgen har alltid flyttat gränser, både sina egna och andras. Nu har hon gjort det igen.

Hon har redan två vuxna döttrar, men hennes amerikanske man Crispin Miller, 53, blev pappa för första gången då lille Tom föddes med kejsarsnitt på sjukhuset i Boston den 24 juni.

– För oss var Tom en omöjlighet som blev verklighet. Det känns som mer än ett mirakel, säger Turid och Crispin.

Fullt stöd från sina familjer

Den norska tidningen VG besökte familjen i deras hem i Lincoln, en halvtimme från Boston. Huset ligger idylliskt i ett naturreservat.

I tolv år har Turid Horgen varit knuten till Massachusetts Institute of Technology i Cambridge, Boston. Maken Crispin Miller har sin doktorsexamen från MIT och har forskat och undervisat i produktdesign där i åratal.

I New York, 23 oktober i fjol fick Turid Horgen det första befruktade ägget insatt i livmodern. Först hade en hormonbehandling verkat som startkablar i processen som skulle göra henne gravid igen. I Turids ålder har vitala funktioner slumrat till. De tillförda hormonerna väckte dem till liv.

Ett av de befruktade äggen växte till sig och blev lille Tom.

Den sensationella babyn är född i ett resursstarkt akademikerhem. Turid och Crispin har fått fullt stöd från sina familjer under hela processen.

Turid ammar själv

Tom är en fullständigt normal liten pojke. Han vägde 3,3 kilo och var 53 centimeter lång när han kom till världen. Han skrattar ibland, gråter ibland, skriker när han är hungrig och sover gott om nätterna. Turid ammar själv och det fungerar som det ska.

Är det inte väldigt slitsamt att bli mamma igen i det här stadiet av livet?

– Nu har det gått sju veckor och det har hittills inte varit mer komplicerat eller jobbigare än när jag fick mina döttrar vid 21- och 32-års ålder. Det som spelar roll är i vilken fysisk form jag är och vilken inställning jag har till mitt liv, säger Turid Horgen, till VG.

Bekymrar det dig att du kommer att vara 64 år då Tom börjar skolan och 73 när han konfirmerar sig?

– Det är helt fantastiskt att få vara med och uppleva ett barns utveckling. Det är ett privilegium. Både Crispin och jag, speciellt jag, har fått överkomma våra egna fördomar mot att skaffa barn i såpass hög ålder. Men det är först nu när Tom har kommit till världen som vi förstår vilken gåva han är till både oss och våra familjer, säger Horgen.

”Dubbelmoral”

Tror du att föräldrar som är långt över snittåldern kan vara negativt för barnet?

– Crispin och jag har ett stabilt förhållande. Jag tror att vår livserfarenhet och mognad kommer att vara något bra för Tom. Inte minst kan vi ge honom mycket mer tid än normalt.

I juni skrev VG att en 58-årig norsk kvinna var gravid i åttonde månaden. Turid Horgen var då anonym. Stortingspolitikern Olav Gunnar Ballo kritiserade den gravida kvinnan i krassa ordalag. Han sa att det var ren egoism att få barn i så hög ålder.

– Den typen av inställning avslöjar en dubbelmoral som inte är värdig en landets främsta folkvalda. Han skulle aldrig ha sagt det samma om en man på 70 år hade fått en son, säger Turid Horgen.

Turid var vid utgångspunkten för gammal för att få delta i det speciella fertilitetsprogrammet vid Columbia University i New York. Åldersgränsen är 55 år och det är det enda amerikanska programmet som har så hög åldersgräns. Det var för att den norska kvinnan var i så ovanligt god form som läkarna gjorde ett undantag och beslutade att hon skulle få vara med.

– Jag är den äldsta som har deltagit i universitetetsprogram och vi känner inte till någon äldre som har fött barn i Usa, säger Turid Horgen.

Lotta Zachrisson