Startsidan / Wendela / Familj

Den ensamma mamman Karin

Namn: Karin Salmson Ålder: 27. Familj: Maken Pelle och döttarna Lo, 3, och Tilly, 10 månader. Jobb: Journalist. Bostad: I Billeberga, Skåne.   Namn: Karin Salmson Ålder: 27. Familj: Maken Pelle och döttarna Lo, 3, och Tilly, 10 månader. Jobb: Journalist. Bostad: I Billeberga, Skåne. Foto: Stefan Jerrevång

   Det saknas en öppen dialog om hur olika det är att få barn. Det säger journalisten Karin Salmson, 27. Hon vill ändra på den lite stela bild som finns av föräldraskapet.

- Ingen förstod hur jobbigt jag hade det eftersom jag höll tyst. Man behöver känna att man inte är ensam om att tycka att det är svårt.

Karin hade svårt att kommunicera med sin man, och bland vännerna fanns ingen att prata med. Tigandet bidrog till att hon kände sig enormt ensam med sitt barn.

Till slut började hon och maken i familjeterapi.

- Man behöver se sina egna mönster. De blir så förstärkta när man får barn. Det är så mycket man tänker och tycker som inte blir sagt förrän inför en tredje person.

Det bästa med att få barn:

Man lär sig jättemycket om sig själv och om människor runt omkring en. Barn ger också en kärlek som inte går att jämföra med någonting annat.

Det sämsta med att få barn:

Att man aldrig får vara i fred.

Även när jag inte är med barnen är de alltid närvarande.

Så förändrades mitt liv mest:

Jag slutade aldrig jobba när jag fick barn. Det var dumt. Man blir så splittrad.

Nu är jag för första gången mammaledig och det känns underbart.

Karins mammatips:

- Formulera för dig själv och din partner vad du förväntar dig av livet som förälder. Jämför era tankar med varandra.

Följ wendela
Om Aftonbladet