Åtta av tio är rädda att föda

Ny rapport om kvinnors rädsla: Vi vill vara mer förberedda

RELATIONER

80 procent av alla nyblivna mammor kände skräck under förlossningen enligt en ny undersökning. Smärtan är större än många förväntar sig.

Åtta av tio kvinnor var rädda när de skulle föda barn. 75 procent säger att smärtan var värre än de någonsin förut upplevt och drygt hälften tyckte att det var mycket hemskare än de förväntat sig.

Det visar en ny brittisk undersökning, the National Birth and Motherhood Survey 2002.

Dåligt förberedda

Många var besvikna på att kurserna i före förlossningen inte förberett dem tillräckligt. Sex av tio sa att de inte hade fått reda på hur det verkligen skulle kännas. Under själva förlossningen tyckte nästan hälften att de fick dålig information om vad som hände, fjärde kvinna upplevde att personalen var kylig och saknade medkänsla.

– Det visar att det har blivit ett lotteri att föda barn i Storbritannien, säger Dani Zur, redaktör för Mother and Baby till Ananova.

Blir chockade

Hon säger att om en kvinna lyckas pricka in en dag när sjukhuset har full personalstyrka får hon troligtvis en bra upplevelse. Om sjukhuset däremot är underbemannat blir det mycket sämre.

– Många blir chockade och deprimerade av upplevelsen.

Trots det svarar nästan alla kvinnor i undersökningen att föräldraskapet har gett dem större glädje än karriären och tre av fyra är lyckligare nu än förut.

Läs mer

Lotta Zachrisson