Familjen Juhlin-Dannfelt: ”Vi har alltid varit fysiska i vår familj”

RELATIONER

 För drygt ett år sedan träffade Eva Juhlin-Dannfelt en ny kärlek – Xabier från Spanien. Han kom hit för att bo med Eva och hennes elvaåriga dotter Sofia på Evas släktgård i Sörmland.

Foto: Jan Danielsson
Eva Juhlin-Dannfelt, 42, värdshusägare och dottern Sofia, 11, fick under ett år besök av Evas nya kärlek Xabier – en kulturkrock för hela familjen.

– Det blev en kulturkrock för alla tre, inte minst för Sofia, som var van att ha mig för sig själv sedan flera år.

– Men passionen drar i väg med en – vi svävade på moln, säger Eva.

För Sofia var det mycket nytt: mamma var blixtförälskad, Xabier pratade inte ett ord svenska och kunde egentligen ingenting om livet på landet. Men det värsta var att hon skulle behöva sova ensam, efter att ha varit van att dela sovrum med mamma.

– Åh nej! tänkte jag, skrattar Sofia. Men sedan började jag tycka om honom. Och det var kul att se mamma så kär, det var lite spännande, säger Sofia.

Eva och Sofia pratade mycket om kärlek den här tiden.

– Sofia går först, och det ville jag förklara för henne.

Att det skulle vara för tidigt för Sofia med en ny man i Evas liv var inte bekymret – separationen från hennes pappa låg långt tillbaka i tiden.

– Jag var tvärtom orolig för att Sofia var ovan att dela mig med någon. Jag försökte kompensera henne genom att umgås mer intensivt med henne den tid vi hade för oss själva – och låta henne vara med i vad jag kände. Men det var nytt för mig också, säger Eva.

Att mamma behövde ett vuxenliv, även om hon varit singel länge, låter abstrakt även för en elvaåring. Men att mammor faktiskt kan bli kära, går lätt att förstå.

– Jag skämtade att det var trevligt att vara minst i sängen för en gångs skull, skrattar Eva.

Att hon och Xabier visade fysisk ömhet tror hon inte störde Sofia det minsta.

– Vi har alltid varit fysiska i vår familj. Hon hade nog tyckt att det var konstigt om vi inte varit kärleksfulla på det sättet. Det hade inte heller gått ihop med hennes bild av förälskelse, säger Eva.

Förhållandet höll inte till sist: det var stora skillnader, både i språk och kultur, som överskuggade förälskelsen, tror Eva.

När det stod klart att relationen inte skulle hålla kom nästa fråga. Hur skulle Sofia ta att Xabier flyttade efter mindre än ett år? Nu var han ju en del av deras och vännernas liv.

Men också det tog Sofia lugnt. Säkert för att hon sett så många relationer avslutas – mellan mammas vänner och kompisars föräldrar.

– Och de vet att mamma klarar sig minst lika bra själv, säger Eva.

Och vad tycker Sofia?

– Det var kul med Xabier. Men jag föredrar att ha det som det är nu. Det är som vanligt igen: jag har mamma för mig själv och det känns väldigt bra, säger Sofia.

ARTIKELN HANDLAR OM