Här är lägenheten för alla som skiljer sig

1 av 2
Den nya skilsmässolägenheten - med mamma och pappa vägg i vägg.
RELATIONER

Pappa och mamma bor vägg i vägg.

Med var sin ingång och balkong.

Och barnen har rum mitt i lägenheten.

Är det bästa lösningen när föräldrarna skiljer sig?

Lotta Stokstad är själv skilsmässobarn. Nu har hon ritat Villa DVRCD, ett hus som tänker på barnens bästa när ett förhållande kraschar.

– Jag tror att det är jobbigt för barnen att behöva flytta runt. Mina föräldrar valde att jag bodde hos den ena och mina syskon hos den andra och det är kankse inte heller en så bra lösning, säger Lotta Stokstad.

Hon tror att många föräldrar har ambitionerna att barnen ska bo på ett ställe, men det finns inga alternativ idag.

– Föräldrarna vill barnen väl och är ofta överens om hur de ska ha det. Därför tror jag att skilsmässolägenheten kan fungera, säger hon.

Lägenheterna blir olika stora den tid man har barnen hos sig. Barnens avdelning avgränsas med stora skjutdörrar. De vuxna har olika entréer, en från gatan och en från gården. De har olika cykelrum och tvättstugor. Barnen bor kvar i sina rum hela tiden

– Den här idén passar även de nya typer av familjebildningar som kommer som homosexuella par som skaffar barn med andra par. Dessutom är det ekonomiskt smart. Föräldrarna kan då dela på hyran för barnens del istället för att ha dubbelhyror.

Än så länge är idén ett experiment. Det finns inga planer på att göra hyreshuset en verklighet just nu.

- Det skulle vara kul förstås om någon var intresserad, men just nu är det bara ett skolprojekt.

I Lottas hyreshus ska alla lägenheter vara skilsmässobostäder.

– Men de kommer att vara av väldigt olika storlek. Allt från där föräldrarna bor i små ettor till stora femmor där ena parterns nya barn och familj kan bo tillsammans.

Lotta Zachrisson