Då blir pappa en riktig huligan

Nu blir de galna fotbolls- föräldrarna film. Söndag har granskat fenomenet som knäcker barnens spelglädje.

1 av 2 | Foto: GETTY/STONE, RIKARD LAVING
RELATIONER

I höst får vi se fotbollsföräldrar på vita duken.

Men inte de som stöttar, kör till träningen och är glada trots att laget förlorat, utan den andra typen.

De som pressar, skriker, förbjuder och tar glädjen ur sporten.

”Bäst i Sverige” är Peter Birros bidrag. Den handlar om Marcello, en pojke utan bollsinne som försöker leva upp till sin pappas fotbollsönskningar. Hans pappa dyrkar Maradona och drömmer om den dag då hans son blir lika bra. Marcello som hellre vill bli flygare än fotbollsproffs ljuger skamlöst för pappa och säger att han gjort tre mål på träningen i stället för att säga som det är... att han hatar fotboll.

Englands bidrag och filmhöstens charmigaste film heter ”Skruva den som Beckham”. Jess Bhamra är indiska och borde som seden bjuder gifta sig – och om inte det, i alla fall lära sig laga traditionell indisk mat. Men Jess vill hellre spela fotboll, något hon dessutom är tokigt bra på. Trots att henne föräldrar förbjudit henne går hon med i det lokala damlaget. Där förälskar hon sig i den irländske fotbollstränaren och misstas för att vara lesbisk.

I biomörkret kan vi skratta åt de fotbollsföräldrar som tar sporten på för stort allvar, i verkligheten är det lättare att hålla sig för skratt.

Söndag har träffat tränaren, elitspelarna, föräldern och domaren som berättar om hur verkligheten ser ut och vad fotbollsföräldrarna ska tänka på.

Chatta

med Zoran Lukic måndag 7 oktober kl. 14.00.

Foto: Björn Lindgren