”Det känns stort och förvirrande”

Jonas Gardell om att ha blivit pappa

RELATIONER

En stor och förvirrande upplevelse.

Så beskriver Jonas Gardell sin nya roll som pappa till Amos, snart en månad.

- Men jag vill inte prata om honom - än, säger han.

Foto: BJØRN ASLAKSEN/VG
I NY ROLL Jonas Gardell är försiktig när han talar om nyfödde sonen Amos. "Detta är något som jag inte kan dela. Jag har inte bara ansvar för mig själv utan också för en annan människa", säger han till Verdens Gang.

Den 14 september blev Jonas Gardell och Mark Levengood pappor till pojken Amos, något de länge längtat efter.

Mamman är en mycket nära vän till författaren och artisten Jonas Gardell. Hon är 36 år, doktorand vid Stockholms universitet och lever i en lesbisk relation.

Försiktig

Jonas Gardell och Mark Levengood har valt att inte kommentera föräldraskapet. Men för den norska tidningen Verdens Gang beskriver Jonas Gardell det som en stor och förvirrande upplevelse.

När det kommer till att berätta om den första tiden som pappa är han försiktig. Rollen som förälder är fortfarande väldigt ny.

- Jag säger nog hellre något om hur det är om ett år eller två, säger han till Verdens Gang.

Har ansvar

Både i sina böcker och på scenen är Gardell ofta mycket självutlämnande. Men han pratar inte gärna om sin son.

- Detta är något som jag inte kan dela. Jag har inte bara ansvar för mig själv utan också för en annan människa. Jag vill inte placera honom i onödigt mycket fokus, säger han till Verdens Gang.

Ett "litet mirakel"

För många homosexuella är Jonas Gardell något av en pionjär. Men det epitetet fnyser han bara åt.

- Man kan inte gå runt och se sig själv som det. Jag är den jag är. Hela jag är en politisk debatt, säger han till Verdens Gang.

Dagen efter Amos födelse skrev Gardell en debattartikel i Aftonbladet:

"Vi har fått barn nu. Det finns inget som är omöjligt för Herren. Vi hoppas att vi ska vara kärleksfulla och ansvarstagande föräldrar till detta lilla mirakel."

Vardagligt liv

Jonas Gardell är just nu aktuell med sin föreställning "Livet" och med nya boken "Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter". Boken är en vardaglig historia om ett liv med rabattkuponger på Ica, bäst före-datum på mjölken och ABS-bromsar.

Ett liv som Jonas Gardell påstår att han själv lever.

- När jag läser om mig själv i "Se&Hör" verkar jag leva ett så spännande liv. Men det gör jag inte, säger han till Verdens Gang.

Linda Hjertén