– Vill du separera? Skaffa barn!

Vecka 21: 25 cm långt och nästan 400 gram!

RELATIONER

Mama – enjoy your pregnancy. Inte alls faktiskt.

Jag måste vara ett pucko som vill ha barn! Ser jag mig om i närmiljön hittar jag tusen skäl att förbli barnlös. Det ser - som vanligt - ut att bli förlossningskris i Stockholm. Frågan är om vi får plats på ett närliggande sjukhus, ett BB i Darjeeling eller om jag helt enkelt får gå ut i skogen och föda. Om det inte är nog avskräckande så bor vi i en etta och jag börjar bli lite bekymrad över det. Hyresmarknaden är sedan länge ett stort skämt och bostadsrätterna vulgärt dyra. Vi är två hyfsat välbetalda personer som ändå knappt har råd att ta lån för att köpa en tvåa i Stockholm inom rimligt pendlingsavstånd till våra jobb. Visst kan vi lämna stan, men marknaden för en kulturvetare som jag är inte vad den borde vara i Piteå och Karlskrona, har jag hört.

Jobb ger mig för övrigt ont i huvudet att tänka på. Jag är projektanställd i Fittja sen tre år och blir friställd varje sommar, då jag måste frilansa järnet för brödfödan, för att återanställas till hösten. Jag har inte haft semester sen? herregud - jag har aldrig haft semester! Det är sånt som är oacceptabelt redan nu och när barnet kommer så funkar det inte. Fast jag kanske inte behöver bekymra mig. Om jag får barn så blir jag säkert inte återanställd till hösten med någon ful hänvisning till ”ändrade ekonomiska förutsättningar”. Jag filar redan på min anmälan till JÄMO.

Dagisköerna växer och barngrupperna likaså, medan larmrapporterna om stressade småbarn duggar tätt. Det blir verkligen kul att lämna Magic till rena rama krigshärden samtidigt som jag försöker övertyga både mig och barnet om att det är för allas bästa.

Att vara hemma är ingen lösning. Jag har sedan länge konstaterat att allt som gör Alf Svensson glad gör mig ledsen. Hemmafrulivet har varken lockat Olle eller mig. Jag som aldrig haft semester skulle bli galen och börja bygga om – hur mycket man nu kan bygga om i en etta - och starta föreningar och vara en lika frånvarande mamma som om jag jobbade.

Vill du separera? Skaffa barn! Jag läste att en hisnande mängd (20%? 40% 130%) par separerar innan barnen ens har börjat skolan. När man har barn har man tydligen inget sex, men en massa sömnbrist, lån och dubbelarbete.

Allt det här har låtit som ett frestande avtal för mig och Olle. Vad är det för fel på oss? Vad är det för fel på mänskligheten? Är vi masochister allihopa?

Till råga på allt så måste man ikläda sig mammakläder av märket Mama - enjoy your pregnancy. Vilket hån!