Låg folsyra-nivå ökar risken för missfall

RELATIONER

Kvinnor som har låg nivå av B-vitaminet folsyra löper 50 procents större risk att få missfall än andra.

Det visar en ny svensk studie.

Svenska forskare har jämfört 468 svenska kvinnor som fått missfall med 921 kvinnor som inte fått missfall. Resultatet visar att låg folsyrahalt kan innebära 50 procents större risk att få missfall.

Studien publiceras i dag i JAMA, amerikanska läkarsällskapets tidskrift.

Används i livsmedel

Folsyra är ett B-vitamin som finns i lever, kött och grönsaker. Svenskar har generellt låga nivåer av folsyra jämfört med andra nationaliteter. I bland annat USA berikas livsmedlen med vitaminet eftersom det anses skydda foster mot neuralrörsdefekter, till exempel så kallat ryggmärgsbråck.

Forskare i Storbritannien tror att folsyra och andra B-vitaminer även skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar och demenssjukdomar, som alzheimer, skriver DN.

– Vi hoppas att man väger in vår studie i den pågående utredningen om huruvida även Sverige ska berika livsmedel med folsyra, säger Lena George, en av de två forskare som lett studien, till DN.

Femton procent av alla kända graviditeter slutar med missfall, enligt Lena George. Räknat med alla graviditeter som avbryts utan att kvinnan märker det kan siffran vara uppe i hela 30 procent.

Hanna Blanksvärd