En drink ökar cancerrisken – för din dotter

Ny forskning om att dricka alkohol under graviditeten

RELATIONER

Nu finns det ytterligare skäl för gravida att inte dricka alkohol. Ny forskning visar att kvinnor som dricker alkohol under graviditeten ökar risken för deras döttrar att få bröstcancer.

Foto: Per Björn
Inte bara mamman riskerar att få bröstcancer.

Amerikanska forskare har funnit att honråttor som utsätts för alkohol i livmodern utvecklar brösttumörer i högre utsträckning än normalt.

Studien visade också att deras döttrar hade högre densitet i brösten och högre halter av hormonet östrogen – vilket hänger samman med ökad risk för bröstcancer hos människor.

Tidigare forskning har visat att det finns ett starkt samband mellan alkoholdrickande och ökad risk för bröstcancer. Det kan bero på att alkohol ökar mängden östrogen i kroppen, menar dr Anna Cabanes på Georgetown University i Washington DC.

– Vår studie visar att alkoholkonsumtion under graviditeten sannolikt inte bara ökar risken för att modern ska få cancer, utan också för att dottern får det, säger hon till ananova.com.

Upptäckten är relevant för människor eftersom de genetiskt manipulerade råttorna fick en sjukdom som efterliknade mänsklig bröstcancer.

Karin Carlsson