Ikea stoppar farliga mjukdjur

Har sålts till 64.000 barn i Sverige

1 av 2
Mjukisdjuret Snuttig, farlig för barnen.
RELATIONER

Mjukdjuret Snuttig dras tillbaka av Ikea, eftersom det kan vara livsfarligt för småbarn.

Ikea har sedan september 2001 sålt 64.000 mjukdjur i Sverige.

Beslutet att dra tillbaka leksaken fattades sedan en kund återlämnat ett trasigt mjukdjur. I tester visade det sig senare att en del av mjukdjuren sprack i sömmarna och att innerpåsen med plastpärlor i vissa fall var trasig.

– Det som har hänt är att man i produktionen i vissa fall har använt ett verktyg som var för vasst, som gjorde hål på innerpåsen. Dessutom har vissa djur inte ordentliga sömmar och dessa två faktorer samverkar på ett olyckligt sätt, säger Eva-Carin Banka Johnson, säkerhetsexpert på Barnens Ikea.

Lämna tillbaka nallen

Risken för att små barn ska få plastpärlor i sig gör att företaget uppmanar kunder som köpt mjukdjuret Snuttig att lämna tillbaka det. Det är bara ungefär 2 procent av djuren som riskerar att börja läcka. Men Eva-Carin Banka Johnson tycker ändå att alla som har köpt Snuttig bör lämna tillbaka produkten, även om den ser hel ut.

– Oss veterligen har ingen olycka hänt med det här mjukdjuret, men bara misstanken om att något kan hända räcker för att vi ska återkalla Snuttig, säger Eva-Carin Banka Johnson.

Testsystemen fungerade inte

Alla Ikeas leksaker testas enligt de europeiska lagkrav som finns och märks sedan med CE-märkningen.

– Där ingår att man gör dragprover och ser till att det inte kan komma ut delar. Man testar kemiskt och brandfarlighet och att det inte lossnar några delar, säger Eva-Carin Banka Johnson.

– Jag kan inte förstå varför våra egna testsystem inte fungerade.

Bättre kontroller införs

- Nu måste vi förhindra att detta upprepas. Därför inför vi tätare kvalitetskontroller såväl på produktionen som på färdiga produkter. Vi ska också se över våra inköpsrutiner, säger Eva-Carin Banka Johnson.

Världen över har Snuttig sålts i drygt en miljon exemplar och de kommer att dras in över hela världen.

Det är inte första gången Ikea får dra tillbaka farliga mjukdjur.

– 1997 hade vi en återkallelse av nallar där ögonen kunde lossna.

Även då förbättrade man testrutinerna.

Karin Carlsson