Anmälda misshandeln av barn ökar

Bris: "Många barn får mycket stryk"

RELATIONER

Den polisanmälda misshandeln av små barn har sexdubblats sedan 1981, visar statistik från Brottsförebyggande Rådet.

Till Barnens rätt i samhället ringer barnen för att få prata med en vuxen om sina problem. Över tio procent av de inkommande samtalen handlar om misshandel och övergrepp.

- Det kan vara allt från en örfil till knytnävslag, att den vuxne sliter tussar av ens hår och sparkar i magen. Det är också slag mot mjuka delar, den som slår vet att misshandeln syns minst då, säger Christina Ålander Brasch som är Brisombud och är en av de som svarar i Barnens hjälptelefon.

Ibland slår den vuxne med handen, ibland används tillhyggen.

- En del blir slagna med mattpiskare, dammsugarslangen, diskborsten eller livremmen, berättar Christina Ålander Brasch.

Sexdubblad anmäld misshandel av barn

Barnmisshandeln har ökat från 137 polisanmälda fall 1981 till 923 förra året, vilket innebär en sexdubbling av fallen. Det är i första hand den mindre grova misshandeln som står för ökningen.

Christina Ålander Brasch tror att det finns ett stort mörkertal. Bris statistikför samtalen från barnen. 6,9 procent av samtalen handlar om fysisk misshandel, 1,2 procent om psykisk misshandel och 5,5 procent om sexuella övergrepp.

- Sexuella övergrepp är också en form av misshandel.

Barnen är dubbelt skadade

Många av barnen som misshandlas mår så dåligt att de får psykosomatiska symptom.

- De mår så dåligt att de får ont i magen och huvudet, får sömnproblem, ätstörningar och rentav gör sig själva illa genom att till exempel skära sig. De får stamningar och tics, säger Christina Ålander Brasch.

Barnens hjälptelefon är ett andrum för de barn som inte har någon vuxen att prata med. Där kan barnet få kontakt och hjälp av en vuxen som lyssnar.

- Vi avlastar dem. Det viktigaste är att de får berätta för någon och få veta att det inte är deras fel. Vi är ofta de första barnet pratar med, sedan kan de gå vidare och få hjälp, säger Christina Ålander Brasch.

Så blir barnen slagna:

Enligt statistik från Brå.

Fakta om barnmisshandeln:

Enligt statistik från Brå.

Susanna Vidlund