Mammor kan köpa bebisbilder från magen

Erbjuds ultraljud i fotobutiker

RELATIONER

Nu kan blivande mammor köpa foton på sitt barn medan det fortfarande befinner sig i magen.

Foto: landstinget
Ultraljudsbilder är senaste trenden för blivande mammor.

Fetal Fotos i Salt Lake City, USA, erbjuder gravida kvinnor och deras familjer ultraljud för att kunna titta på bebisen. Ultraljudet görs inte av medicinska skäl utan av känslomässiga.

– Det här är en service som kvinnorna vill ha. De kommer för att bli lugnade om att barnet mår bra och för att bara kunna se det, säger Alicia Aiken, vd på Fetal Fotos till CNN.

Fotona kostar mellan 500 och 1200 kronor att köpa beroende på kvaliteten. Förutom bilder till det blivande barnets album kan paren köpa musiksatta videor. Många kvinnor kommer flera gånger under samma graviditet.

Falsk trygghet

På The American Institute of Ultrasound in Medicine uppskattas att det finns tusentals företag som Fetal Fotos. Det finns inga dokumenterade faror, men läkare är oroliga att för många ultraljud kan vara skadliga. Samma teknik används för att hetta upp vävnader och, med högre intensitet, för att bryta sönder njur- och gallsten. Dessutom ger ultraljuden familjen en falsk känsla av trygghet.

– Problemet med det här ultraljudet är att familjerna inte får någon information om graviditeten. Ingen tittar på att barnet växer och utvecklas normalt, säger Dr Joshua Copel, läkare i obstetrik på Yale University.

Fetal Fotos säger att de aldirg har påstått att de erbjuder graviditetsvård eftersom alla kvinnorna redan har läkare.

The Food and Drug Administration i Usa avråder kvinnor att köpa foton av sina barn. De kallar ultraljudsbilderna för ”icke godkänd använding av medicinsk utrustning” och har skickat varningar till en mängd företag. Men än så länge har inget av dem stängts ner.

Lotta Zachrisson