Startsidan / Wendela / Familj

Får blivande mammor fler hål?

   Många mammor berättar att de har fått fler hål än normalt just under graviditeten. Så vitt man vet beror det på att de flesta blivande mammor äter oftare under de nio månaderna. Antingen för att de inte kan äta mycket åt gången, eller för att de helt enkelt blir sugna oftare. Men har du perfekta och välskötta tänder går de inte sönder för att du ger efter för alla dina matlustar under nio månader.

Får du många hål när du väntar barn kan det bero på att dina tänder var ovanligt sårbara redan tidigare. Det är till exempel vanligt att man har början till hål i tänderna. Och även om du har varit hos tandläkaren alldeles nyligen, är det troligt att hon eller han inte lagade de blivande hålen. Idag vet man nämligen att sådana ofta läks av sig själva, och det är betydligt bättre att de läker ut än att man fyller igen dem. Det finns fortfarande ingen fyllning som är lika stark som din egen emalj.

En annan anledning till att du får mer hål i tänderna under graviditeten kan vara att ditt tandkött svullnat. I värsta fall kan det nämligen hindra dig från att komma åt med tandborsten vid det som en gång var tandköttskanten. Men om du går till tandläkaren regelbundet upptäcker hon eller han hålen i tid, och kan ge tänderna hjälp på traven med rengöring och fluorbehandling.

Källa: Praktikertjänst

Senaste TV-klippen
Följ wendela
Om Aftonbladet