Startsidan / Wendela / Familj

Vad gör man åt kväljningar?

   Om du får kväljningar när du borstar tänderna längst bak i munnen, ska du först och främst försöka borsta tänderna när du mår som minst illa. Framåt förmiddagen trivs de flesta bättre med livet än tidigt på morgonen. Men det finns också sätt att förvirra munnen så att det går lättare att borsta:

Om du sväljer tre gånger i rad och försöker en fjärde, sätter du kräkreflexen ur spel. Då har du en tidsfrist på några sekunder när du inte kväljer.

Ett annat knep är att stå på ett ben och räkna till tjugo samtidigt som du borstar tänderna längst bak. Då får du helt enkelt annat att tänka på. (Nej, det är inget skämt. Prova får du se.)

Du kan också skaffa dig en mindre tandborste som inte tar så mycket plats där det redan är trångt och svårt att komma åt.

Är det så illa att du slutat borsta tänderna för att du mår dåligt, kan du istället skölja munnen med ett bakteriedödande medel som du köper på Apoteket. Men använd det bara under någon vecka. Håller du på för länge kan du få bruna beläggningar på tänderna och svampinfektioner i munnen. Det allra bästa är naturligtvis att prata med din tandläkare om hur du bäst använder medlet.

Källa: Praktikertjänst

Senaste TV-klippen
Följ wendela
Om Aftonbladet