Startsidan / Wendela / Familj

När utvecklas tänderna?

   Det som ska bli ditt barns tänder börjar utvecklas redan i magen, i fjärde månaden. Om du äter normalt och mår bra, får tandanlagen allt de behöver för att bli vita, fina mjölktänder.

Skulle du däremot bli allvarligt sjuk under graviditeten kan det lämna spår på tänderna som håller på att utvecklas. Du kan se din sjukdomsperiod som små vita eller bruna fläckar på barnets emalj. Men tänderna fungerar utmärkt ändå.

De permanenta tänderna, som kommer fram i sex- eller sjuårsåldern, börjar utvecklas ungefär samtidigt som barnet kommer till världen. Hittar du fläckar på dem, kan du ofta koppla det till att ditt barn har varit riktigt sjukt under någon period medan de bildades, alltså medan ditt barn var bebis.

Alla barn är som bekant olika, och tänderna brukar komma fram när de har lust. Men du kan börja hålla utkik när ditt barn är mellan sex och åtta månader gammalt.

Då brukar nämligen den första framtanden dyka upp i underkäken (och den är alltid världens finaste, har det visat sig). Efter den första tanden brukar granntanden komma fram, och sedan dröjer det inte länge innan de motsvarande syns i överkäken.

Källa: Praktikertjänst

Senaste TV-klippen
Följ wendela
Om Aftonbladet