Farligt godis kan orsaka raserianfall hos barn

Färgämnen gör ditt barn hyperaktivt

RELATIONER

Azo-färgämnena har varit förbjudna i Sverige sedan 1970-talet på grund av risken för allergi. För cirka två år sedan blev de tillåtna inom EU, eftersom förbudet ansågs vara ett handelshinder.

Nu visar brittisk forskning att färgämnena kan orsaka hyperaktivitet och raserianfall hos barn.

En färsk studie från Storbritannien visar att så kallade azo-färgämnen kan vara farligt för våra barn. Ämnena kan finnas i godis, läsk och glass.

Det är forskare vid den brittiska matkommissionen som upptäckt att ett av fyra barn påverkas psykiskt av ämnena E102, E110, E122 och E124.

Det är sedan tidigare känt att azo-färgmedlen kan vara allergiframkallande men nu visar det sig att färgämnena även kan orsaka hyperaktivitet och framkalla raserianfall, rapporterar BBC.

- Det är tydligt att det finns ett samband mellan hyperaktivitet hos barn och deras diet, säger Jonna Djeiberg som är dietist och författare.

Kämpade för fortsatt förbud

Sveriges Konsumentråd kämpade för ett fortsatt svenskt förbud mot de farliga färgämnena, eftersom ämnena anses vara allergiframkallande.

I maj 1999 togs dock förbudet bort och sedan dess är ämnena tillåtna i många livsmedel. Enligt Sveriges Konsumentråd är det allvarligt, inte minst för att de används i bland annat godis.

- På grund av de häftiga färgerna, används dessa medel ofta i produkter som vänder sig till barn. Det är färgglatt och lockar dem, säger Charlotte Hedin som är generalsekreterare i Sveriges Konsumentråd.

Avtal om azo-fritt godis

Efter att förbudet försvann, ingick ett antal av de största svenska godistillverkarna ett frivilligt avtal om att avstå från att använda azo-färgämnen i sitt godis.

- Men det finns ju gott om importerat godis i våra butiker. I bland annat plockgodiset kan du säkert hitta sådant med azo-färgämnen i, säger Charlotte Hedin.

Karamellkungen är stor i godisbranschen. De importerar godis från såväl svenska som europeiska tillverkare. Godis som sedan hamnar i butikerna för självplock.

- Vi ställer kravet att det inte ska vara azo-färgämnen i godiset vi köper, säger Dan Hammarstedt som är produktchef hos Karamellkungen.

Varför vill ni inte sälja godis med azo-färgämnen?

- De kan vara allergiframkallande. Vissa säger till och med att de kan vara cancerframkallande. Jag vet inte om det är sant men vi vill vara på den säkra sidan, säger han.

Om de sk azo-färgämnena:

Susanna Vidlund