Vecka 50

De viktiga fettsyrorna

RELATIONER

Per, 32, sökte in på KTH i Stockholm. Men han var ordblind och hade svårt med högskoleprovet. Efter att han ätit essentiella fettsyror i form av den EPA-rika oljan Eye q i två månader klarade han provet utan svårigheter. Han har nu börjat på KTH.

Anders 6 år, ur boken Gamla tanter lägger inte ägg: ”Inne i huvudet finns det celler. Jag tror att de heter järnceller eller sädesceller eller så.”

Fett är livsnödvändigt. Nu lyfter forskningen fram de essentiella fett-syrorna som i kroppen omvandlas till omega-3 och omega-6. Med essentiella menar man att kroppen inte själv kan tillverka dem. De påverkar hjärnans utveckling, inlärning och IQ. De minskar också risken för depression, dyslexi och damp. De förebygger allergi och astma.

Omega-3 finns i fet fisk som lax, röding, forell, sardiner, makrill, sill och i skaldjur. Fiskpinnar och fiskbullar är inte lika bra.

Linfrön, linfröolja och en grönsak som heter portlak är också en bra källa, men kan inte ersätta fisken. Att blanda krossat linfrö i gröten eller hälla lite linfröolja i milkshaken eller juicen är ett bra sätt att få i sig fettsyror.

Omega-6 finns i raps-, solros- och majsolja. Passar bra att hälla över pastan, riset och salladen. Den finns också i nötter och frön. Sätt fram frön och nötter som snacks.