Vecka 48

Kalk

RELATIONER

Kalk behövs under uppväxten, särskilt före och under puberteten. Då är kroppens förmåga att lagra kalcium och lägga grunden till ett starkt skelett som störst.

Fem deciliter standardmjölk om dagen är livsmedelsverkets rekommendation för barn över ett år. Vid tre års ålder ska barnet ha gått över till magrare mjölk. Köp ekologisk mjölk.

Om barnet inte tycker om mjölk så försök med att köra mjölken i en mixer med lite banan och bär, eller försök med kalciumberikad sojamjölk. Tre skivor ost ger lika mycket kalcium som ett glas mjölk.

Persilja, grönkål, broccoli och vitlök har alla mycket kalk. Hacka vitlök, persilja och grönkål och häll det i köttfärssåsen eller rulla in det i köttbullarna. Du kan också dryga ut med lite havrekli. Ånga broccolin ett par minuter och servera till vad som helst. Prova med lite ostsås till.

Havregryn är kalciumrikt. En del flingor är kalciumberikade (som Eterna) och då står det på paketet. Andra innehåller naturlig kalcium-källa. Det gäller frukostflingor med nötter, havregryn och vetekli.

Pasta eller ångad broccoli med ostsås

Gör en bechamelsås med smör, mjöl och mjölk. När såsen tjocknat lägger du i riven cheddarost och låter det smälta. Servera med pasta eller ångad broccoli.