Vecka 47

Sätt tryck på skolan

RELATIONER

Vi svenska föräldrar har ofta dåligt självförtroende i mötet med skolan. Det borde vi inte ha. Våra barn drabbas när det inte fungerar och vi betalar via skatten. Varför inte bli en glad och konstruktiv skolterrorist?

Ansvarig är rektor. Över rektor sitter kommunens skolnämnd. I skolnämnden sitter politiker. Om ditt barn går i friskola är antingen rektor eller bolagets VD ansvarig. Gör en uppvaktning med några andra föräldrar. Möjliga frågor:

Gympan

Hur ser man till att barnen får maximalt med rörelse i skolan? Om man skyller på skolplanen, påpeka att varje skola kan göra individuella variationer. Hur ser lokalerna ut? Får de ungarna att vilja röra sig? Hur gör skolan för att peppa upp skolgympan? Alltså, borde det vara mindre visselpipa och mer hip-hop?

Maten

Hur lagas den? Hur många gånger har den värmts, frusits och tinats? Vilka tillsatser har den? Hur ser man till att barnen får nylagad ekologisk mat? Hur kan man förbättra mellanmålen? Låt inte politikerna komma undan med att det skulle handla om pengar. Bra mat är inte dyrare.

Skolgården

Hur kan skolgården göras mer attraktiv? Finns det bråte som löv, kartonger och stockar för barnen att själva vara kreativa i? Är lärarna ute på rasterna eller sitter de och trycker i fikarummet?

Med skolpengen i handen kan du välja bort skolor som förstör ditt barns hälsa. Med röstsedeln i handen kan du välja bort politiker som negligerar barnens bästa. Gör det.