Vecka 41

Skapa atmosfär med doft

RELATIONER
Foto: Mårten Svemark

Lukten är ett bortglömt men viktigt sinne. Luktnerven är direkt kopplad till hjärnans känslodelar, det så kallade limbiska systemet. Forskning har också visat att det finns en direkt länk mellan lukt och hormoner.

Om du vill använda dofterna terapeutiskt, köp en diffuser eller aromasten som sprider doften i rummet. Är du förkyld kan du hälla ett par droppar eucalyptus, citron och tea tree i en diffuser.

Citron och grapefrukt är antiseptiska i luften, och är bra att sprida när du har sjuka barn hemma. En diffuser är en elektrisk manick som du häller lite vatten i, sen sprids de eteriska oljorna med ångorna.

Häll ett par droppar lavendel på en servett och lägg bredvid kudden när ditt barn inte kan somna. Var noga med att bara köpa äkta oljor från ett känt märke. Eteriska oljor är synergistiska, vilket betyder att de har bättre effekt blandade tillsammans.

Alternera dofterna och använd dem med måtta. De har större effekt än du tror. Bra oljor kan du köpa på Internet på www.crearome.se. De säljer både bra massageoljor och eteriska oljor av hög kvalitet. Ånga femton droppar totalt från varje blandning.

Läxläsning och koncentration:

Citron (Citrus limon)

Ingefära (Zingiber officinale)

Atlasträd (Cedrus atlantica)

Nedvarvning:

Bergamott (Citrus aurantium)

Frankincense (Boswellia thurifera)

Mejram (Origanum marjorana)

Oro:

Frankincense (Boswellia thurifera)

Mejram (Origanum marjorana)

Juniper (Juniperus communis)