Vecka 40

Året runt med naturrutan

RELATIONER

Har din familj någon naturruta? Utse ett stycke natur som innehåller något spännande, som till exempel en myrstack, ett stort klätterträd, brytning mellan land och hav, en damm med näckrosor, en hage med djur, en älv och flodstrand eller en konstig stubbe.

Traska dit en gång i veckan. Vilka olika träd kan ni se? Vilka djur och insekter? Hur smakar vattnet? Hur kallt är det? Är strandkanten alltid lika bred? Vilka löv blir först gula eller röda? När kom snön? Fryser isen på det vattendrag ni bevakar, så kan ni prova att placera en sten på isen. Slå vad om när vårvärmen kommer så att stenen sjunker. Ni kan ta med kritor och papper och måla varje säsong. Följ året med barnen.

Arne, 43 år, naturintresserad tvåbarnspappa: ”Vi har en myrstack vi bevakar. Vi målar försiktigt myrornas bakkroppar med färg. Sedan kan vi följa deras arbete.”

Att vara ute i naturen tror forskarna är bland det mest välgörande barn kan ägna sig åt. Motion och dagsljus i ett paket.

Ta chansen att lära barnen om miljön. Det finns bra barnböcker i ämnet. Vi tycker om Helen Rundgren och Hasse Janssons serie Sitt en stund, Rabén&Sjögren. Finns om stubben, ängen och strandkanten.