Vecka 38

Öppna hemmet för varma relationer

RELATIONER

Försök att öppna ditt hem för dem barnet gillar. Fråga vilka vuxna ditt barn tycker om. Eller tänk: om mitt barn blev allvarligt sjukt, vilka människor skulle bry sig på riktigt?

Vilka har du fått fram? Familj, släkt, vänner till både de vuxna och barnen själva, gudföräldrar, föräldrar till barn i skola och på dagis, lärare, idrottsledare? Där har ni de människor som ditt barn kommer må bra av. Försök öppna ditt hem för dem. Gör det så opretentiöst som möjligt, då orkar du mer. Be folk ta med mat. Bjud på te och macka. Strunta i att städa.

Tänk på att det handlar om att bygga in lugn, värme, skratt och långvariga band. Gamla människor har ofta en ro vi yngre kan avundas dem. De har ofta förmågan att njuta av barnsamvaro utan att känna stress att göra andra, ”nyttigare” saker, än att bara vara. Precis sådant som är lugnande för barn.

Vilka äldre människor kan du mobilisera? Far- och morföräldrar är förstås toppen men ibland bor de långt ifrån eller har fullt med jobb. Kan du låna andras mormödrar och farmödrar? Barn mår bra av att få sitta stilla med lugna människor.