Vecka 34

Att bli en matdetektiv

RELATIONER

Suzy, 45 år, två barn: ”Jo, det låter väl bra att läsa på innehållsdeklarationen. Men jag kan inte ens se vad där står. Texten är för liten.”

Att läsa innehållsdeklarationen är bästa sättet att få koll på maten. Ingredienser deklareras i fallande ordning efter vikt. Det finns mest av det som står först och minst av det som står sist. Producenten behöver inte ange kvantiteten i gram.

Det finns 325 godkända tillsatser. Den oberoende ekonomiska föreningen KRAV godkänner bara 29. De tillåter inga färgämnen eller sötningsmedel eller härdade oljor. Av alla godkända konserveringsmedel tillåter KRAV bara mjölksyra, och endast naturliga aromämnen är godkända. Köper du inte KRAV-märkt, läs på innehållsdeklarationen. Undvik tillsatser.

Ju kortare innehållsdeklaration desto bättre.

1. Står det vegetabiliskt fett på ditt favoritlivsmedel, ring producenten och fråga om det är härdat eller ej. Är det härdat, leta efter alternativ, eftersom mycket härdat fett i längden kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar.

2. Köp bara salt som det står jod på. Örtsalt är bra och gott.

3. Se till att fil- och yoghurtprodukter innehåller levande acidofilus och bifidusbakterier. Det är viktigt för tarmfloran.

4. Undvik konstgjorda sötningsmedel.

5. Undvik syntetiska azofärgämnen.

6. Köp kallpressade matoljor. Olivoljan kallas ”extra virgin.”

7. Undvik produkter som innehåller aromer eller ring producenten och fråga om aromerna är naturliga.

8. Undvik produkter som det står röksmak på.

9. Socker och fett bör stå långt ned på innehållsdeklarationen. Då är mängden antagligen inte så stor.

ARTIKELN HANDLAR OM