Vecka 32

Godis

RELATIONER
Foto: Eric Roxfelt

Susanne 45, mamma till Filip: ”Han äter mindre riktig mat efter allt godis och blir grinigare, eftersom han inte får i sig vad han behöver. Godisdiskar med alla lockande omslag gör mig förbannad.”

Försök att begränsa godisätandet till lördagar. Både för tänder och kropp är det bättre med alla snabba sockerarter på en gång. Läs på påsen, och undvik azo- och andra syntetiska färgämnen. Svenskt traditionellt godis är ofta bättre, eftersom azofärgämnen inte var tillåtet i Sverige före 1999.

Hälsokostaffärerna säljer godis med färre tillsatser. Läs på påsarna. Står du i valet mellan sockerrika livsmedel, välj de med näring och fibrer. Fruitbars, det vill säga fruktkex, är bra. Sådana finns i hälsokostaffärer, utan tillsatser och härdade oljor.

Hemmagjorda chokladbollar kan funka som bra lördagsgodis. Både havregryn och kakao innehåller kalcium. Havre är dessutom vårt mest näringsrika sädesslag. Det innehåller olösliga fibrer som är bra för tarmen och betaglukaner, som troligen sänker förhöjda blodfetter.

Recept på chokladbollar:

3 dl havregryn

100 g smör eller margarin (Bregott är KRAV-märkt)

3 msk råsocker (minimera sockret)

1 msk kakao

1 msk vatten

lite vetekli

kokos

Blanda alla ingredienserna, forma till bollar och rulla i kokosen.

Susannes bullar:

2,5 dl vatten

25 g jäst

2 msk rapsolja

1/4 tsk örtsalt

2 msk strösocker

3 dl grahamsmjöl

3 dl vetemjöl special (innehåller mer protein än vanligt vetemjöl)

1 dl havrekli

1 tsk stött kardemumma

lite krossade linfrön

2–3 äpplen

2 tsk kanel

Smula jästen i fingervarmt vatten och rapsolja. Rör i resten av ingredienserna, mjölet sist. Arbeta degen ett par minuter med händerna. Jäs under bakduk 30 minuter. Skär äpplena i småbitar och blanda med kanel. Kör fyllningen i en mixer. Knåda degen igen. Kavla ut den till en rektangel. Lägg på äppelröran. Rulla ihop till en rulle och skär i ungefär tolv bitar. Pensla med ägg och strö över pärlsocker och flagad mandel. Grädda på en smord plåt i 8–10 minuter i 250 grader.