Vecka 30

Det goda livet utomhus

RELATIONER

Bästa sättet att få ut barnen är att göra ett lockande uterum. Hur du än bor kanske något här kan inspirera:

Stökigt är bäst

Barn gillar inte för ordnade miljöer. Gör en stor lövhög av höstens löv. Be kommunen tippa gamla löv i en hörna. Lägg gamla bräder i ett hörn. Be grannarna om gamla julgranar eller lägg alla husets samlade granar på gården några dagar, för ungarnas skull.

Gungor och klätterställning

Långa gungor som sitter högt uppe i träd verkar extra kul. För klätterställningar finns enklare byggsatser i metall. Om ni bygger själva, använd stabilt trä och se till att man kan landa mjukt på till exempel sand, gräs eller barkflisor. Kolla konstruktionen ofta.

Gården

Be hyresvärden eller bostadsrättsföreningen att göra ett litet lekhus på gården. Sätt in en spis, några barnstolar från Ikea och ett litet bord. Låt barnen måla själva. Hopprep och bollar i en låda. Sätt upp en basketkorg på husväggen och måla mönster på asfalten för att hoppa hage eller spela utomhusluffarschack. Be om att få ställa ut ett stort bord med några stolar. Då kan ni äta eller måla ute.

Uthus/lekhus

En gård eller tomt kan ha ett hus som fungerar som lekhus, skjul eller förvaringsbod. Ett upphöjt däck runtom ökar användbarheten. Låt barnen vara med och måla huset.

Hjulingar

Alla saker med hjul som kan rulla på gården eller i trädgården ger glädje. Vagnar, kärror och cyklar med två eller tre hjul.

Vatten

Fyll en gammal balja med vatten. Lägg dit några plastglas. Det blir en intressant experimentstuga. Vattenpistoler brukar bli så populära att föräldrar får ingripa (och acceptera total nedvätning).

Studsmatta

En studsmatta kan användas av hela familjen minst sex månader om året. Det finns inget roligare för barn än när mamma eller pappa också hoppar. Mattan kan förvandla ett plufsigt skärmbarn till betydligt mer vältränat och rörelseglatt. En matta kostar några tusenlappar och kan kanske köpas in av flera familjer tillsammans.

Fågelbord

Ett litet enkelt bord där barnet får mata vinterns domherrar skapar nyfikenhet och intresse.

Skapa i det fria

Köp en lång rulle med papper och plocka fram målarlådan så kan ni göra världens största teckning ute.