Vecka 20

Ta makten över burken – utveckla

RELATIONER

När det känns som att programmet flyter kan barnen få arbeta sig till ytterligare spel- eller TV-tid.

Stefan, 42 år och trebarnspappa: ”Det funkar bra att göra så här, att begränsa TV-tittandet genom att erbjuda alternativ. Men det kräver ju en insats. Man måste orka.”

Fundera över hur barnet behöver utvecklas. Har du ett stillasittande barn kan det handla om fysisk aktivitet. Eller läsning för den som sällan läser. För enstöringen kan det handla om att umgås. Gör upp en lista om hur man kan få ytterligare en halvtimme TV- eller dataspelstid.

Välj aktiviteter med lite tuggmotstånd. Låt varje genomförd aktivitet resultera i något konkret som till exempel en kul knapp. När man omvandlar knapparna till tittande och/eller spelande återgår knapparna till köksskåpet. Belöna efter den gångna veckan. Utvärdera. Vad hände? Tycker barnen att det har blivit roligare, tråkigare?

Vid det här laget ägnar ditt barn troligen mindre tid åt TV:n och uppskattar kanske istället den tid ni har tillsammans i familjen.

Johnny, 8 år: ”Det är både lite bra och lite dåligt när vi har dag utan TV. Bra är att familjen är med varandra. Dåligt är att jag inte får se på Pokemon.”

ARTIKELN HANDLAR OM