Vecka 52

Sträck ut en hand

RELATIONER

Förr i världen sa man egna barn men andras ungar. Det håller inte längre. I ett alltmer sammansatt samhälle där riskerna ökar för de barn som faller igenom, måste vi bry oss också om andras barn. Våga vara mer nära varandra också när det är problematiskt.

Familjen skulle vidgas till en större krets, till alla de människor som känner för ett barn så mycket att de orkar vara nära om det blir jobbigt.

Hur kan du vidga din familj så att den omfattar fler människor? Och hur kan du stödja vänner om du ser att de har problem?

Att vara nära andra barn innebär också att man vågar ifrågasätta. Det kan vara känsligt. När vi känner oss dömda och kritiserade utvecklar vi lätt försvar istället för att lyssna. Våga fråga utan att döma.

Börja inte med att berätta hur det ska vara eller med att bedöma den andra familjens situation. Försök att lyssna först. Ett bra sätt att få någon att vilja berätta är att repetera det personen säger så att den känner sig förstådd. Viktigast är inte att repetera orden som sagts utan mer själva känslan som låg bakom.

Och bli inte frustrerad om du inte lyckas vid första försöket. Ska man genuint kunna hjälpa någon annan måste man ha den största ödmjukhet för var den personen är just då.

Det kanske var fel tid och fel plats. Men ge inte upp.

Moder Teresa: ”Människan är oförnuftig, ologisk och egoistisk. Det spelar ingen roll, älska henne. Det goda du gör kommer att var glömt imorgon. Det spelar ingen roll, gör gott. Ärlighet och uppriktighet gör dig sårbar. Det spelar ingen roll, var uppriktig och ärlig. Det som du under år har byggt upp kan förstöras på ett ögonblick. Det spelar ingen roll, bygg på.”

Lena 39 år, sjuksköterska och tvåbarnsmor: ”Bra vanor som jag fick med mig från mitt barndomshem var skogen, naturen och att röra på mig. Dåliga vanor var stress och att man alltid måste göra något.”

Anders, 31 år, två barn: ”När jag var liten var vi ute varje helg i skog och mark, för min pappa var en

riktig friluftsmänniska. Då stönade man ju, men nu i efterhand ser man att det var bra för familjesammanhållningen och kondisen. Man kanske skulle ta upp det där igen?”

Susanne, ett barn: ”Vi sovrar TV-tittandet genom att inte ha så många kanaler. Vi har bara tre. Istället har vi ett stort utbud av bra videofilmer. Det har mättat honom. Han vill bara ha kompisar som vill leka. Kommer de hit och vill titta på TV blir han besviken.”

Eva, 39 år, programmerare och fyrbarnsmamma: ”Vi har haft studsmatta i tre år. Våra fyra barn har hoppat på den varje dag, förutom när det varit vinter. De tröttnar aldrig, den lockar hit mängder av kompisar, och jag märker att deras muskler och skelett har stärkts.”

Carina, 39 år och trebarnsmor: ”Min nioåring vill äta hela tiden. Det är som om hon aldrig blir mätt. Trots att vi äter mat med låg fetthalt har hon problem med vikten. Maten har blivit en källa till konflikt.”

Susanne, 45, enbarnsmamma:

”Jag har svårt att se vad det står på innehållsförteckningen. Texten är ofta så liten.”