Den tickande fettbomben

Så räddar du dina barn undan godis och skräpmat

RELATIONER

Brittiska forskare varnar för att framtidens barn kommer att dö före sina föräldrar.

Orsak: De äter för onyttigt och rör sig för lite.

– Vi har mycket att oroa oss för, säger Marie Bloom, författare till ”Motboken”.

Här är några av hennes bästa recept och tips för att rädda barnen undan fetman.

Foto: JYTTE NIELSEN
Det finns annat att göra än att äta pizza, korv och chips, menar Marie Borelius och Marie Bloom.

Många svenska barn är så feta att de riskerar att dö i förtid, visar nya studier. Läkare har hittat tecken på åderförkalkningssjukdomar hos 13-åringar och åldersdiabetes redan hos små barn. Om några år kommer en halv miljon svenskar ha drabbats av diabetes II.

Boven är den färdiglagade industrimaten, stressen och bristen på motion.

– Det är vad våra barn växer upp på i dag. Alla föräldrar vill ha friska barn, men det är en ständig kamp mot tidsbrist, det dåliga utbudet och all reklam. I dag måste vi ta reda på saker om maten som vi inte behövde veta för 100 år sedan.

– Dessutom är märkningen i Sverige så dålig att det inte går att ta reda på det man ska, även om viljan finns där, säger Marie Bloom som skrivit ”Motboken – 52 tips för en hälsosammare familj”, tillsammans med journalisten Maria Borelius.

Marie Blooms främsta råd till alla föräldrar är att se över sin egen kost.

– Var ett rättsnöre och kolla vad du har i kylskåpet. Innehållet i barnens kylskåp kommer troligtvis vara detsamma när de blivit vuxna.

Det andra rådet är att lägga grunden tidigt. När barnen är små är det lättare att styra matvanorna. Måste du ändå förändra kosten – gör det sakta och i små doser.

– Försök att vänja dem vid pasta och ris baserat på fullkorn, som finns i hälsokostaffärer. I början kan du ta hälften vit, hälften brun pasta. Det gjorde jag och i dag tycker inte mina barn om den vita pastan längre, eftersom den bruna innehåller mer fibrer, säger Marie Bloom.

5 råd – Så får du barnen att äta nyttigare

Fakta/Så feta är vi

Recept

Hanna Blanksvärd