Föräldrar fuskar för 200 miljoner

Åsa 25: Jag är tvungen för att livet ska gå runt

RELATIONER

Åsa, 25, låter barnen stanna hemma från dagis för att själv slippa gå till jobbet.

- Jag är tvungen att fuska för att få mitt liv att gå runt, säger hon.

Var tionde svensk förälder fuskar med tillfällig föräldrapenning.

Foto: HANNA TELEMAN
luras - för barnens skull Åsa, 25, fuskar systematiskt med föräldrapenningen för att kunna vara hemma med sina barn mera. - För mig är det nödvändigt. Det ger ökad livskvalitet för mig och mina barn, säger hon.

Fyra till fem dagar varannan månad brukar Åsa stanna hemma för "vård av sjukt barn" - trots att barnen är fullt friska. Då passar hon på att uträtta saker hon inte hinner i veckodagarna: tvätta, gå till banken, handla eller bara umgås med barnen.

- Jag hinner inte med allt som måste uträttas annars och mina barn saknar mig. Jag jobbar ju hela tiden, säger Åsa.

Åsa arbetar inom vården och tjänar omkring 15 000 kronor i månaden. Hon tar ensam hand om de två sönerna, sex och fyra år gamla. Ibland behöver hon en paus från jobbet och stressen, säger hon.

- Karensdagarna gör för stora hål i plånboken, säger Åsa.

Luras med sjukdagar

Det händer också att Åsa tar ut vård av sjukt barn på röda dagar för att få dubbelt betalt, eller för att förlänga sommarsemestern.

Hon känner många som fuskar med ersättningen. De flesta är ensamstående, säger hon.

Fusket kostar samhället 200 miljoner kronor varje år.

- Det här är helt oacceptabelt, säger Maria Holmberg, analytiker på Riksförsäkringsverket.

I juni år gjorde RFV en granskning av 3 000 ärenden med tillfällig föräldrapenning. Var tionde förälder hade lämnat felaktiga uppgifter till försäkringskassan.

"Oerhört osolidariskt"

- Vi ser mycket allvarligt på detta. Vi betalar alla för att den skall komma många till nytta. Det är oerhört osolidariskt att fuska på det här sättet, säger Maria Holmberg.

En sak är säker: nu blir det tuffare tag mot föräldrafusket. Försäkringskassorna ska göra fler och noggrannare kontroller och konsekvent polisanmäla allt fusk.

- Det är absolut inte kul att fuska. Men för mig är det nödvändigt. Det ger ökad livskvalitet för mig och mina barn, säger Åsa

Så fuskar föräldrarna

Nneka Amu