Försäkringskassan – the kassa from hell

RELATIONER

Vecka 24

30 cm (som en skollinjal!)

600 gram

Jag har alltid avskytt försäkringskassan. I min föreställningsvärld är f-kassan en myndighet som är belägen i helvetet. Ibland tänker jag att jag är orättvis. Det brukar vara när det var länge sen jag var i kontakt med Försäkringskassan. Men nu är det dags och de driver mig redan till vansinne.

Eftersom deras handläggningstid motsvarar svenskens medellivslängd så tänkte jag vara förutseende och kolla upp och ansöka om föräldrapenning redan nu, så kanske jag har tur och får den till Magic Johnson-Eriksson tar studenten. Så i början av veckan tog jag tjuren vid hornen och ringde. Jag hamnade i en telefonkö som var så lång att jag till sist fick blodtrycksfall av stillasittandet. Jag svimmade och vaknade på golvet med luren bredvid mig. Då hade jag ännu inte kommit fram. Det låter som ett skämt, men det är det inte. Man skämtar inte om försäkringskassan.

Dagen därpå hade jag större lycka och kom fram till någon Gun-Britt eller Birgitta. Hon kunde inte svara på mina frågor – jag har för länge sedan slutat hoppas på att de kan sitt jobb och blir inte ens irriterad längre - utan skickade istället hem en broschyr. Jag och Olle läste den och kunde konstatera att vi trots 11 års gemensamma högskolestudier - där jag för övrigt pluggat litteraturvetenskap och lärt mig att analysera och förstå texter - inte förstod någonting. Vissa meningar förstod vi, men aldrig sammanhangen.

Så i fredags ringde jag igen och stod i en oändlig telefonkö för att få prata med någon handläggare. Jag vill framförallt veta hur de räknar ut föräldrapenning för mig som är frilansare och inte har fast månadsinkomst. Till min förvåning fick jag svar på min fråga! Det måste ha varit en pryo som svarade. Hon sade att det bara var att skicka in inkomstuppgifter på det senaste halvåret, så räknar de ut ett snitt. Jag känner mig lättad, men skeptisk. Kan det verkligen gå så lätt? Skulle inte tro det. Nu har jag gjort som hon sa och väntar med spänning på att de tappar bort mina handlingar, glömmer att höra av sig eller räknar fel. Fortsättning följer, det är jag säker på.

ARTIKELN HANDLAR OM