”Min son är en sån där TV-knarkare”

Maria Borelius och Marie Bloom, författarna till föräldrabibeln ”Motboken”, chattade med läsarna

RELATIONER

Har du problem med skräpmat, dataspel och mobiltelefoner? Maria och Marie försökte visa läsarna ut ur ”junk-djungeln”.

Jennie säger: Hmm vet ej vad det är för bok ni skrivit men blev intresserad. Vad handlar den om?

Maria och Marie säger: Boken handlar om barn som blir fetare, rör sig allt mindre och mår sämre. Och hur man kommer ur junk-träsket

Kenta H säger: Varför heter boken "Motboken"?

Maria och Marie säger: Den är mot stress och skräpsamhället. Och så hoppades vi det skulle signalera lite humor...

nitte säger: Hej! Behövs det verkligen en bok om uppfostran? för det är ju eran bok,jag tror dem flesta vet vad som är bra för sina barn.Sunt förnuft kommer man långt med.

Maria och Marie säger: Helt rätt-men den här boken handlar inte en rad om uppfostran-snarare om hur man navigerar i moderna samhället.

Lotta säger: Ni bor i London bada tva. Upplever ni det som frustrerande ibland att vara foraldrar i en annan kultur och hur hanterar ni det i sa fall? Jag bor sjalv i Holland och har svart att hantera skillnader i, speciellt, matvanor. Har far dagisbarnen bara mackor till lunch (med chokladstrossel el. jordnotssmor)och gurka (eller chips) till mellanmal. Suck...

Maria och Marie säger: Jovisst, det finns mycket godis i engelska skolor också. man känner sig ganska foträt.

eva säger: Hej. Varför nämner ni inte bilskjutsandet som ett barnhälsoproblem? Öm punkt för er själva?

Maria och Marie säger: Du har helt rätt, vi skjutsar också våra barn för att det är för mycket trafik och vi är rädda för pedofiler.

fialotta säger: Undrar bara om detta är en ny "pekpinnebok", för då blir jag besviken. Läste mycket i M. Borelius bok om nya mammor när jag fått mina barn och den var verkligen underbar! En uppföljare kanske? Då blir jag glad!!!

Maria och Marie säger: Vi tror inte på pekpinnar, mer på kunskap och inspiration. Kul att du gillade förra boken.

Lilo säger: Hur ofta ska man ge barn godis?Ska man ge för o trösta ifall de är ledsna?

Maria och Marie säger: Godis skall helst inte vara tröst, trösta hellre med värme och närhet. lördagsgodis är en bra svensk uppfininng.

Anna Parker säger: Varför skrev ni boken och kan ni reletera er själva med den?

Maria och Marie säger: Vi var oroliga, eftersom vi har sex ungar tillsammans-ja inte med varandra, men ändå.

anna T säger: jag undrar: vilka är era bästa tips för en familj med mycket begränsad ekonomi?

Maria och Marie säger: Bästa sakerna i livet är gratis. Som att vara ute, sova bra, naturen, kärlek, kompissar, beröring. Ju mindre junk man köper i mataffären ju mer sparar man.

Hönsmamman säger: Var får man tag på denna boken? Hur motiverar man sitt beslut till en 12åring som man inte vill köpa stringtrosor till, när hon är den enda i klassen som inte får ha såna?

Maria och Marie säger: Vi förstår att du har det jobbigt, känner igen situationen. Du får våga tro på att du vet och kan något viktigt, och inte ge upp. snacka med din dotter, ge henne dina bästa argument. Och ha inte stringtrosor själv....:-)

Elle säger: Är det verkligen bättre att låta barn ej ha någon mobil?

Maria och Marie säger: Vi rekommenderar försiktighet, eftersom forskarna inte vet ut eller in. men om barnet blir mobbat, så finns det förstås ett annat argument för att låta dem ha mobil.

frågvis säger: hej! är det för tidigt att sluta med nattblöjor vid 2.7 års ålder?

Maria och Marie säger: Nu frågar du oss om svåra saker. Hur var det egentligen vi gjorde? Tror att BVC är bäst att fråga.

Snuttan säger: Varför alla dessa pekpinnar om vad man ska eller inte ska? Det är väl ändå upp till mig själv som förälder, att lyssna på mitt barn och anpassa sig efter det, inte efter vissa skrivna regler. Likadant med BVC när barnen är små. Jag blir så trött på alla dess "råd"!

Maria och Marie säger: Det förstår vi. Därför finns inte så många råd i vår bok, mer tips, som faktiskt innebär insiration och nya ideer.

Anneli säger: Finns det något särskilt i det barn får i sig idag som man ska tänka på att undvika?

Maria och Marie säger: Charkprodukter har nitriter som kan ge cancer, bra idé att minska. Azofärgämen i godis och läsk och mat. Minska godis och läsk.

Anneli säger: När ska ni skriva nästa bok? Skriv en till! Hälsningar en ständig beundrare.

Maria och Marie säger: Herregud, vi är helt utpumpade efter ett års hårt jobb. Nu måste vi hem och pussa på våra gubbar, annars ledsnar dom.

finnen01 säger: Till vem riktar sig boken ? Den känns fylld av självklarheter

Finnen

Maria och Marie säger: Den dag boken innehåller självklarheter är vi överlyckliga. Men för oss innebär den här resan mycket ny kunskap.

Anneli säger: Min son är en sån där TV-knarkare. Vad ska jag göra?

Maria och Marie säger: 1. Studera vad han gör. 2. Gör ett avtal att han skall få se det han gillar allra mest, men max 1-2 timmar per dag. 3. lova honom andra kul aktiviter, som utflykt, göra fotoalbum, spel, ge alterntiv. 4. Se till att du inte blir en TV-valross.

börje säger: Vad är lösningen till allt skärpmats ätnade.. om man nu e beroende?

Maria och Marie säger: Ändra gradvis, och i små steg. Bli en bra rollmodell. Du kan ändra smak, kinesiska barn gillar tex inte kanelbullar, det är inlärt. Minska sockerhalt gradvis, då hjälper du en sund aptit.

Nicoman säger: Är det sannt att barn blir agressiva av godis?

Maria och Marie säger: ja, det finns syntetiska tillsatser i godis som en del blir aggro av.

janni säger: Jag undrar om ni kommer göra en dokumentär ?

Maria och Marie säger: Det funderar vi på. har du någon idé om bra programledare?

kajsa säger: Hejsan Maria det här är din gamla barnflicka karin som ska få sitt först abarn i jan :) hur får man tag i din bok om efter födandet??

Maria och Marie säger: hej, så himla kul, boken finns i de flesta bokhandlar, här i Stockholm tex Akademibokhandeln eller Åhlens.

Johanna säger: Hur tidigt ska barnet gå och lägga sig och vid vilken ålder ska det börja lägga sig så tidigt?

Maria och Marie säger: Försök börja lägga ditt barn från ca 6 mån ålder. Då är barn soliga och öppna. Skapa en bra rutin från början. Lägg dem gärna tidigt, och låt dem läsa och leka i sängen. Kanske vid 7-8.

janni säger: Hur ska den svenska skolan bli bättre ?

Maria och Marie säger: Den måste tro på att kropp och själ hänger ihop. alltså mer motion, varje dag. Bättre mat, mer hemlagat på skolan. ingen läsk, inga cafeterior. Mindre klasser.

Larsson säger: Jag har en 7-åring som inte vill äta varken frukost, lunch eller middag om det inte är pannkakor, våfflor, köttfärssås odyl. Vad gör jag för att få henne att äta all mat? Hon vägrar att smaka ens.

Maria och Marie säger: Smyg in grönsaker i köttfärssåsen. Använd grahamsmjöl i våfflor istället för vitt mjöl. Erbjud lite grönsaker, finhackat, varje måltid, gärna innan hon börjat äta så hon småplockar i det. Skär ett fruktfat efteråt.

Madde säger: Vad gör man när ens 10 åriga styvdotter bara petar i maten,inte vågar prova nya saker och pappan säger att det är OK? Inte OK för mig.......tycker att barn måste lära sig att prova.

Maria och Marie säger: Big problem när andra parten inte är med. Dra in honom på kammaren och ta ett snack. Ni måste först reda ut er konflikt. Men fortsätt under tiden erbjuda nya saker. Smak tar tid att ändra på.

Jema säger: Hejsan! Vad ska man göra för att få ner det ökade våldet bland barn? Och vad tror ni att det beror på? Det har ju stigt drastiskt de senate åren...

Maria och Marie säger: 1. bort med våld från filmer, TV och dataspel. Vägra köp sånt som förälder. 2. Mer lugn hemma, gärna i form av massage tex eller beröring som lugnar aggressivitet.

Anneli säger: Ni ger ett tips för varje vecka i boken. Går det att ändra sitt liv på ett år? Orkar man?

Maria och Marie säger: Nej, visst kan det ta längre tid. Man kan plocka vad man vill, det man tycker ens familj behöver jobba med.

kattis säger: Tack för att ni försöker öppna ögonen på oss,föräldrar och få oss att tänka till på vad som är viktigt här i livet. Mer tid för varann och då har man oxå tid att laga mat och umgås!

Maria och Marie säger: Heja Kattis.

Anneli säger: Vilken ålder har barnen ni pratar om i boken? Finns det någon övre gräns? (Jag har en besvärlig tonåring)

Maria och Marie säger: Vi tror att boken kan stödja föräldrar ända upp till 18 år, alltså så länge man har ett direkt föräldraransvar.

Cajsa Warg säger: Vad gör man när tonåringen pratar timtals i telefonen?

Maria och Marie säger: Se till att telefonen inte är trådlös, för då blir det cancervarning. Bäst och billigast är på fast lina och i gammaldags lur.

janni säger: Min väninna låter sin 10-åriga son titta på tv fram tills midnatt, han går sedan upp 7 på morgonen.Äter knappt ngn mat -utan godis,glass,läsk etc.Han är jämt trött & agressiv. Tycker ni detta är lämpligt för en 10-årig? Vilka tips ska vi ge henne ?

Maria och Marie säger: Stackars lilla unge, vi känner med honom, och vad bra att han har dig i sin närhet som ser honom. Våga bry dig, våga prata med henne, fråga om hur hon ser på sin son, och hur han lever. Om du hör av dig till förlaget skall vi se till att du får en gratisbok som du kan ge henne. Lycka till.

Leeah säger: Det här med nitriter i charkvaror är intressant...Under de senaste 5-10 åren är t.e.x. skinka oättligt eftersom det både ser ut och smakar som gummi. Minns med saknad hur riktig skinka skall smaka och se ut. Är det inte dags att vi bojkottar dessa plastcharkprodukter?

Maria och Marie säger: Hurra!Köp KRAV-märkt istället.

Trött säger: När man har en tonåring och en 7-åring som inte håller sams, samt att man själv är trött på ständiga konflikter, skrik och bråk. Vad gör man när man känner sig maktslös när det inte hjälper med fömaningar, samtal och gräl?

Maria och Marie säger: Vi förstår dig PRECIS. Konflikter mellan ens ungar är bland det mest tröttande som finns. Se till att tanka egen energi, läs gärna vårt första tips här på webben.

kajja säger: Måttstock för överviktiga barn.... går det att applicera BMI rakt över? Lite oense med svärmor om vad som är övervikt.....:-((

Maria och Marie säger: BMI är nog det som forskarna använder. Men man måste ju titta på barnet också, en del har grov benstomme osv.

Gullan säger: Vad vet ni karriärkvinnor om det goda familjelivet?

Maria och Marie säger: INgen av oss jobbar för att göra karriär. Marie hoppade av turbon i bankvärden för att bli alternativterapeut tex.

hmm säger: varför är många barn negativa till grönsaker? jag minns själv att jag inte tyckte om grönsaker som liten och upplever att många barn inte heller gör det.

Leeah säger: Hur skall vi komma ifrån den här föräldrafällan att det är barnen som bestämmer hur var och varför vi skall göra saker och ting.....Var har auktoriteten tagit vägen. Barn vill ha klara regler över hur saker och ting skall fungera. För när är det saker går fel.. Jo när barnen tagit över och ingen finns där för att styra rätt...

Maria och Marie säger: Grönsaker är ofta lite beska, och det man att barn inte gillar. Prova sötare grejor, som majs eller morötter.

Maria och Marie säger: Vi tror på föräldrar med hård ryggrad och mjuk famn. Vist måste vi våga sätta gränser, när det verkligen gäller. Men med kärlek och humor.

Lia säger: Jag tycker det är så bra att ni tar tag i det här för det är ett stort problem. Vad gör man när ens son 15 år tappar matlusten och inte är hungrig förutom om man erbjuder pizza?

Maria och Marie säger: Fortsätt erbjuda annan mat. tänk långsiktigt. Få ut honom, så ni rör på er tillsammans. Se till att han sover ordentligt, så att han hinner äta frukost och får en bra rytm på dagen.

Cajsa Warg säger: Mycket bra att ni tar upp GI dvs Glykemiskt index och vikten av att inte äta produkter som höjer blodsockret för högt!

Maria och Marie säger: Vi har ägnat mycket tid åt GI. Det är knepigt men intressant.

micke säger: vad gör man med en tonåring 19 år som tvärvägrar att hjälpa till hemma

Maria och Marie säger: Om vi visste det, så fick han komma hem till oss och bli mentor för våra barn:-)

Annika säger: Vad ska man göra när ens lilla 2-åring plötsligt börjar slå till sina kompisar även om hon är världens snällaste i vanliga fall?

Maria och Marie säger: Lugnt visa att du inte gillar när hon slår, men att du gillar henne!

Jema säger: Vad ska man göra när man inte orkar laga en "sund" middag, gå ut och röra på sig osv? All tid går ju åt till att jobba och sköta andra sysslor i dagens samhälle. Och jag kan inte skära ner på jobbet, för det går bara inte, då finns risk att man blir arbetslös, tyvärr

Maria och Marie säger: Det finns bra mat som du kan laga snabbt. Vi har bra recept i boken. Byt ut till fullkornspasta och ris tex, tar ingen extra tid. Laga mat kvällen innan. Köp KRAV-märkt.

Madde säger: Är det "fel" att skämma bort sitt barn med prylar om man har råd samtidigt som man är noggrann med övrig uppfostran och sonen är skötsam och en underbar liten kille. Även mitt enda barn.....

Maria och Marie säger: Du måste ju leva med din son på det sätt ni trivs bäst med. Men vi tror mest på att skämma bort med kärlek.

jisses säger: Jag fattar inte problemet om mat - när vår 4-åring matstrejkar slipper han äta. Det gäller bara ha is i magen de första gångerna då han klagar på hunger. Han lärde sig snabbt att äta när maten finns! Kommentar?

Maria och Marie säger: Den här metoden fungerar för en del barn, men kanske inte för alla. Det är vår erfarenhet. Det finns tex allvarliga sjukdomar, som kan yttra sig som aptitbrist.

Lilo säger: Vad ska man göra åt alla svordommar?Förr om man svor åt sina föräldrar så gick det väldigt illa.nu verkar det som det är helt ok att säga kärringjävel till sin mamma.

Maria och Marie säger: Vad tror du det beror på?

Karin säger: Jag bor med min familj i USA - barnen äter snack (chips, kakor, godis) varje dag i skolan. De som tar med sig morötter och äpplen blir mobbade. Lunchen består av pizza och hamburgare, VARJE DAG! Mina barn har gått upp ohyggligt mycket i vikt. Ska man banta ett barn? Hur kan jag få dem att stå emot alla frestelser?

Maria och Marie säger: Det var just den här erfarenheten som fick Marie att bli intresserad av ekologisk mat, för i USA har junket spridit ut sig enormt. Ge barnen bra mat hemma. Prata med dem. Engagera dig med andra föräldrar. Engagera dig i skolan.

Misa säger: Min 6-årige son har blivit ett monster. Han slåss och skriker åt mig och har ingen respekt för mig alls. Hur ska jag agera för att slippa alla dessa bråk?

Maria och Marie säger: Sexårsåldern är jobbig. Men kanske kan du prova att ta bort alla tillsatser i maten? Läs gärna i vår bok om "Feingold-dieten", där kan du få stöd.

Madde säger: Varför gillar barn inte tomater men kan ösa ketchup på allt ?

Maria och Marie säger: Ketchup innehåller mer socker än mjölkchoklad, och är gjort för att hårt stimulera gamla överlevnadsinstinkter hos barn. ren manipulation alltså.

janni säger: Hur ska man göra så att föräldrar förstår att det inte är lämpligt helt ensamma sitter och tittar på dokusåpor (ex farmen) eller vanliga såpor ? Dessa såpor är ju långt ifrån barnvänliga.

Maria och Marie säger: Det är det vi försöker berätta om i boken. Man kan börja med att sätta ett bra exempel själv.

jisses säger: Snälla svara på detta!! Hur anser ni att tecknat våld på tv eller dator påverkar, när föräldern är NÄRVARANDE inte bara fysiskt utan diskuterar vad barnen ser/frågar vad de tänker om det/reder ut var som är låtsas på tv/data kontra vad som på riktigt är på riktigt, etc etc ......

Maria och Marie säger: Det låter som du gör allt för att stödja dina ungar. Men små barn kan inte skilja på verklighet och fiktion, även om pappa eller mamma är där.

lena säger: Jag funderar en del över hur jag skall kunna påverka, mina barns vänner, (mellanstadiebarn) cyklar utan cykelhjälm t.ex eftersom deras föräldrar inte bryr sig -vad gör man här har jag en uppseglande konflikt

Maria och Marie säger: Det du säger är verkligen viktigt, alla läkare har ju alltid cykelhjälm för de har sett de förstörda barnen på sjukhusen.

Madde säger: Vågar man ge synpunkter på ens grannar sätt att ta hand om sin bebis 4 månader? De bär och bär, hon gråter väldigt ofta....kanske inte mätt, varför lägger de inte henne i vagnen/sängen osv. Konstigt.....

Maria och Marie säger: Barn överlever för att människor reagerar. Om du går in med öppet hjärta, full värme och äkta nyfikenhet kan du göra stordåd.

Jema säger: Har ni tips på "bra" godis för barn? Inte frukt osv, utan gärna vanligt godis som är det bästa.

Maria och Marie säger: Chokladbollar, hemmagjort godis, skall du köpa färdigt köp gärna "svenskt", som tex choklad som har mycket kalcium.

Modesty säger: Hur gör jag med min 2-åring som slåss i parken?

Är det vårt fel som föräldrar att han är elak mot de andra barnen?

Maria och Marie säger: Prova att titta på Feingold-dieten i vår bok. Får han tillräckligt med sömn? är han ute? Om du tycker att det fortsätter väldigt länge, prova prata med psykolog. I England säger man "terrible two´s".

janni säger: Varför tror ni det är mest kvinnor som chattar med er ?

Maria och Marie säger: Vem vet? Bakom rubrikerna kanske det sitter killar, som inte vågar outa?

therese säger: Jag tycker barn ska få äta vad de vill, vill de ha Mc Donalds, ge dem det!!!! Vad tycker ni???

Maria och Marie säger: Det tycker inte vi. Föräldrar skall välja barns mat så ofta som möjligt, helt enkelt för att det är för mycket att begära av ett barn att det skall ta ansvar för sin näring.

sus säger: ja svordomar... min lilla 3-åring är väldans bra på sånt. Men jag säger åt honom och då kommer det mera. Så långe jag ignorerar det så är det inte så roligt. Vad är rätt och feö?

Maria och Marie säger: Var får han alltifrån? är det från media? eller är det farfar?

Johanna säger: Hur lär man ett barn som snart är ett år att sova på nätterna? Hon vaknar ofta ca varannan timme och vill amma (fortfarande). På dagarna äter hon med fyra timmars mellanrum. Hon somnar åtta på kvällen.

Maria och Marie säger: Om vi kunde ge svar på det... Om du går ut på Amazon, så har de en hel del bra sömnlitteratur där, bla en bok av en amerikansk läkare som heter Ferber.

Aj säger: Min son han är 18 år gammal, han är vegitarian och gillar hårdrock, vad har jag gjort för nåt fel?

Maria och Marie säger: Han låter som en helt frisk kille. Se till bara till att han får fullvärdiga proteiner.

Bella säger: Kan man uppföda små barn på vegetarisk kost? Eller måste de ha kött och fisk?

Maria och Marie säger: Absolut. Men se till att du har mycket kunskap, eftersom vegokosten saknar en del vitaminer och aminosyror.

mojje säger: Hur bär man sig åt för att få alla barn i familjen att acceptera den nya mannen i mitt liv?

Maria och Marie säger: Tid.

Cajsa Warg säger: När tycker ni att att barn skall få hela sitt barnbidrag och själv ansvara för ex inköp av kläder?

Maria och Marie säger: Barn är så olika, vi kan inte ge några råd som är rimliga för individer.

Eva säger: Jag tycker att alla dessa "föräldrabiblar"", m m som kommer ut på marknaden skrivna av kändisföräldrar, bara gör att man som "vanlig" arbetande förälder bara får ännu sämre samvete. Jag menar om man inte följer allt som står i era böcker så är det mycket möjligt att man får barn som mår dåligt och blir sämre vuxna. Räcker det inte bara med att försöka räcka till och göra det bästa för sina barn utan alla dessa böcker som kommer ut.

Maria och Marie säger: Absolut. Man behöver inte läsa någonting alls för att vara en fantastisk förälder. Men idag händer mycket nya saker, som en del föräldar har behov av ny kunskap om.

Madde säger: Är det fel att känna sig oerhört stolt över sitt barn ? Och måste man "gilla" sina vänners barn?

Maria och Marie säger: Det är underbart att vara stolt över sitt barn, precis så får man barnet att känna sig fint och unikt. Däremot tycker vi man har en plikt att försöka gilla de flesta barn, i alla fall försöka se något gott i varje människa man möter.

Karin säger: Kan jag beställa er bok och få den skickad till USA - jag tänkte presentera den i min bokklubb, fylld till bredden av mindre insiktsfulla kvinnor. De anser att "Fruit rolls" och "Fruit by the foot" är fruktbaserade och därför nyttiga. Det vore roligt att kunna slänga in en brandfackla i form av er bok...

Maria och Marie säger: Gärna- vårt bokförlag heter bonnier fakta, och de kan hjälpa dig.

Leeah säger: Vad gör man när ens ena barn avskyr fisk och det andra barnet älskar fisk?

Maria och Marie säger: Fortsätt laga fisk, se recepten i vår bok för fiskhatare. Och ge fiskhataren fiskolja under tiden. Det hjälper hjärnan utvecklas.

bokstavspappa säger: Har två barn med rätt häftiga matallergier. Mellankillen är inget problem, men minsta killen, 2, har en tuff tid just nu, och vägrar i princip äta annat än neocate. Finns det några generella tips på hur man kan få barn att äta mer "riktig" mat än vällingprodukter?

Maria och Marie säger: VBad är det för allergi?Hacka smått. Skapa mys vid måltid. Presentera maten så fint du kan, gärna så att den har olika färger. Nya smaker tar tid att lära sig. Stå ut.

Anna säger: Har du tips på hur man ska få sitt barn att gå ner i vikt?

Maria och Marie säger: Mer rörelse. Titta gärna i boken, vi har flera tips för mulliga ungar. Banta inte, men ät mat med lågt GI, som höjer blodsockret långsamt. Släng ut teven från barnets sovrum, om den står där. Var en positiv förebild.

hallå säger: Hej,

vår son Gustaf är 8 år och uppträder kaxigt mot lärare i skola - vill stajla sig inför klasskamrater etc. Vad göra?

Maria och Marie säger: Gör en pakt med Gustafs lärare, där ni belönar varje dag som varit bra, och ta ett riktigt snack med honom om att du inte tolerar lärar-mobbing. Och varför tror du han behöver stajla? Kan han få visa sig cool på något annat sätt som inte skadar någon?

Leeah säger: Vad gör man för att stärka ett blygt och försiktigt barn?

Maria och Marie säger: Vi tror på andningsövningar, där man visualiserar styrka och mod. massor med kärlek och uppmuntran. Fira alla segrar med pukor och trumpeter.

Lia säger: Vad ska man göra åt kompistrycket när det gäller tider kläder etc? det är ofta fajt om just tider. Har kontakt med andra föräldrar men dom har samma problem

Maria och Marie säger: Tänk, vi är så tokiga så vi gillar iden med skoluniform. Men det behöver inte vara kortbyxor och slips, utan sköna jeans och tröja. tänk om du skulle göra en pakt med föräldrarna till de andra barnen? Påverka skolan.

frida säger: Min kompis är vegeterian och har nu börjat med proteintabletter men har inte ätit detta innan. Hon äter fisk och kyckling. Har detta påverkat hennes vikt? Jag är lite orolig också för hon äter väldigt lite i skolan.

Maria och Marie säger: Att bli vego är ofta ett förstadium till anorexia. Hur mycket väger hon? har hon tappat mycket vikt? Kanske skall du snacka med henne?

bokstavspappa säger: ko/get/fårmjölk,hydrolyserat kasein, alla 4 sädesslagen, majs, majsstärkelse, E14xx baserat på majs, ägg, fisk, soja, baljväxter och en hel del annat. Utrustad med ständigt närvarande EpiPen.

Maria och Marie säger: ?????????

Maria och Marie säger: Nu förstår vi.Prova soja, ris och mandelmjölk. finns på hälsokosten. Kan äta ris, och risprodukter. Servera grönsaksfat varje dag, färskt eller kokt eller brassat lite i olivolja, vad ditt barn tycker om. Frukt.

frukantarell säger: Mina barn är väldigt olika-som alla individer- men det gör att föräldrabeslut ibland upplevs som"orättvisa"-varför får inte jag.. när hon fick när hon var12 t.ex. hur tar man sig runt detta utan att verka "nedvärderande"?

Maria och Marie säger: Det där är en utmaning när man har fler än ett barn, vi känner igen oss. Bra är att ta ut den förfördelade, och ha ett separat snack där du är öppen med motiven till särbehandlingen. Försök kompensera på andra sätt. Jobba med uppskattning och tack när syskon ställer upp på olika regler.

kattis säger: har en kompis som har en dotter på 10 år som inte dricker mjölk, räcker det verkligen med osten på smörgåsen för att få i sig kalken som vi behöver??

Maria och Marie säger: Ost är väldigt kalkrikt, några skivor är som ett glas mjölk.

Annika säger: Vi har precis slutat med napp totalt, vår 2-åring frågar inte efter den längre men nattrutinerna är jobbiga. SKa vi hålla fast vid nappstoppet eller ska man gå tillbaka till napp på natten? Hon har tom börjat leta efter bröstet igen fast det var så länge sedan...

Maria och Marie säger: Vi har använt nappar ända upp till 3-4 års åldern. så nappa på du, för sömn är viktigt. Men du kan ta bort nappen när barnet somnat.

Leeah säger: Hur ser ni på träning för barn i t.e.x 5-7 års åldern. Skall man som förälder köra barn till 2-3 aktiviteter i veckan * 2......det här tar mycket tid....eller skall man vänta tills de blir äldre och satts på skogspromenader och korvgrillning ännu ett tag?

Maria och Marie säger: Vi tror på att ta det lite lugnt, och spontanträna hemma istället. Fotboll, trapets på väggen, en gympamatta framför teven, hage målad på gården. Gör grejor ihop i familjen. Men om ditt barn själv frågar efter det, låt det gärna pröva på.

Maria och Marie säger: Vi fick en hel del frågor som verkligen satte oss på det hala! Men det är härligt att känna alla engagerade föräldrar. Lycka till med era ungar!